Раді рекомендують підтримати законопроєкт про припинення повноважень депутатів місцевих рад від заборонених партій

10:26, 22 листопада 2022
Законопроєктом пропопонується встановити, що повноваження депутатів місцевих рад автоматично припиняються в разі заборони політичної партії, від якої їх було обрано.
Раді рекомендують підтримати законопроєкт про припинення повноважень депутатів місцевих рад від заборонених партій
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні урядовий законопроєкт №7476 про внесення змін до деяких законів України щодо наслідків ухвалення судом рішення про заборону політичної партії для статусу депутатів місцевих рад, який передбачає припинення повноважень депутатів місцевих рад, обраних від політичної сили з моменту проголошення рішення про її заборону.

Під час засідання комітету частина депутатів пропонувала напрацювати альтернативний законопроєкт на базі чотирьох зареєстрованих, однак врешті-решт більшість депутатів рекомендувала підтримати урядовий проєкт, а решту включити до порядку денного та відхилити за наслідками розгляду.

Урядовим законопроєктом пропонується доповнити статтю 5 Закону «Про статус депутатів місцевих рад» новим пунктом такого змісту: «Повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково без прийняття рішення відповідної ради у разі набрання законної сили рішенням суду про заборону діяльності політичної партії, від місцевої організації якої висувалася та була обрана відповідна особа депутатом місцевої ради, а також входження депутата місцевої ради до депутатської фракції місцевої організації політичної партії, діяльність якої заборонена за рішенням суду, що набрало законної сили».

Таким чином, пропонується позбавляти місцевих депутатів мандатів з моменту остаточного рішення суду про заборону політичної сили без голосування у відповідній місцевій раді. При цьому заміщення депутатів від заборонених політичних сил не передбачається.

Змінами до закону про місцеве самоврядування  передбачається, що повноваження відповідної місцевої ради достроково припиняються в разі, якщо понад половина від її складу є депутатами від заборонених судом політичних сил, які, як зазначалося, автоматично втрачають мандат в разі підписання законопроєкту Президентом України.

В разі розпуску місцевої ради у зв’язку з достроковим припиненням повноважень половини депутатського корпусу утворюється військово-цивільна адміністрація, що виконуватиме повноваження Ради до завершення дії правового режиму воєнного стану.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховний суд остаточно заборонив діяльність партії ОПЗЖ.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду