Депутати не зможуть блокувати підписання законів шляхом внесення постанов про скасування голосування: Рада ухвалила закон

08:30, 14 грудня 2022
Якщо 226 депутатів голосують за невідкладне підписання Русланом Стефанчуком закону – його більше не зможуть заблокувати.
Депутати не зможуть блокувати підписання законів шляхом внесення постанов про скасування голосування: Рада ухвалила закон
Джерело фото: ВРУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, у парламенті довгий час існувала практика, коли приймався певний закон, проти якого категорично виступали народні депутати, вносити постанови про скасування прийняття такого закону. Це могло як мати під собою обґрунтування – наприклад, проголосований законопроект не відповідає тексту, поданому на підпис Голові Ради, так і не мати. Таким чином, підписання закону спікером відкладалося, доки на засіданні Ради не буде розглянуто постанову про скасування голосування за нього.

Втім, 13 грудня Рада ухвалил закон про внесення зміни до пункту 3 розділу II Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді України» (законопроект №8241).

Він передбачає, що народні депутати більше не зможуть зупиняти процес підписання законів, які, на їх думку, прийняті з порушенням законодавчої процедури. Хоча проти опції блокування спочатку має проголосувати більшість парламенту (226 депутатів), однак зрозуміло, що за умови наявності у залі депутатів, які голосували «за» прийняття закону, вони ж, скоріше за все, і підтримають його невідкладне підписання.

«За рішенням Верховної Ради України, прийнятим більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, закони, прийняті Верховною Радою України в умовах дії воєнного стану, невідкладно підписуються Головою Верховної Ради України та направляються Президентові України.

В такому випадку процедури, передбачені частиною третьою статті 130 Регламенту Верховної Ради України, не застосовуються», - записали у законі.

Нагадаємо, частина 3 ст. 130 Регламенту передбачає, що у разі виявлення порушень законодавчої процедури, передбаченої цим Регламентом, наслідком чого може бути скасування результатів голосування, а також у разі подання на підпис Голові Верховної Ради України тексту закону, не ідентичного тексту законопроекту, прийнятого Верховною Радою, народний депутат у дводенний строк може звернутися із заявою до Голови Верховної Ради України з обґрунтованою пропозицією про внесення уточнень до прийнятого закону. У цьому разі Голова Верховної Ради України не підписує закон без розгляду зазначених пропозицій Верховною Радою у порядку, передбаченому цим Регламентом.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду