У ВАКС прокоментували заяви стосовно про можливої корупції

14:42, 16 грудня 2022
У клопотанні адвоката до ВС описуються заяви стосовно можливої корупції у ВАКС: що відповіли в Антикорсуді.
У ВАКС прокоментували заяви стосовно про можливої корупції
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що із клопотання адвоката до Верховного Суду про зміну підсудності, один з фігурантів справи колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського, екс-перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби в Києві Микола Ільяшенко заявив про корупцію у Вищому антикорупційному суді.

Як випливає із згаданого клопотання адвоката до ВС, Микола Ільяшенко звернувся у жовтні 2022 року до в. о. директора НАБУ Гізо Углави з заявою, в якій повідомив, що через посередника йому була висловлена вимога щодо передачі неправомірної вигоди в сумі 50 тис. доларів США певним особам, серед яких чоловік, який представлявся помічником судді Вищого антикорупційного суду на ім’я Олександр, за прийняття рішення колегією суддів ВАКС про виділення матеріалів стосовно нього в окреме кримінальне провадження та вирішення питання про звільнення від відповідальності. Згодом, за його словами, він мав передати ще 50 тисяч доларів США.

«На момент передачі іншої частини грошових коштів Ільяшенко знав, що знайомий буде вирішувати його питання через заступника голови суду ВАКС Євгенія Крука.

Згодом, під час зустрічі Миколи Ільяшенка з посередником, останній повідомив, що суддя ВАКС Віктор Маслов, який є головуючим суддею у кримінальному провадженні щодо Ільяшенка, вимагає невистачаючої суми коштів до 1 200 000 грн,  та лише після отримання усієї суми, суддя Маслов буде приймати рішення.

На початку осені 2021 року знайомий повідомив, що він влаштує зустріч Ільяшенку з заступником голови ВАКС Євгенієм Круком, але на саму зустріч приїхав чоловік на ім’я Олександр, який представився помічником судді Крука. Під час особистої розмови Олександр повідомив Ільяшенку, що питання буде вирішено та кримінальне провадження відносно нього буде виділене в окреме провадження, на підтвердження пред’явив проект ухвали колегії судді ВАКС.

Під час розмови Олександр володів всією інформацією по справі, зокрема й тією, яка не була відома заявнику (показаннями співучасника Олени Мазурової). Олександр повідомив, що рішення колегію щодо Ільяшенка буде прийнято відразу після передачі коштів (200 000 доларів США)», - зазначається у клопотанні до Верховного Суду.

Національне антикорупційне бюро України здійснює досудове розслідування кримінального провадження за № 52022000000000301 від 12.10.2022р. в т.ч. щодо надання неправомірної вигоди за вчинення дій службовою особою з використанням влади чи службового становища.

Як зазначено у листі-відповіді Вищого антикорупційного суду на запит «Судово-юридичної газети», відомостей чи документів, які відповідають заданим у запиті критеріям, ВАКС як розпорядник інформації не має.

«Додатково інформуємо, що поширений текст документа, який Ви просите прокоментувати, підготовлено захисником одного з фігурантів кримінального провадження, що перебуває на розгляді у ВАКС. Він окреслює його особистий погляд на обставини справи, що розслідуються органом досудового розслідування. Жодною додатковою інформацією ВАКС не володіє», - додали у ВАКС.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області