У «Слузі народу» хочуть запровадити додаткове покарання за колабораціонізм

11:00, 26 грудня 2022
Пропонується окрім позбавлення права займатися певною діяльністю через колабораційнійну діяльність накладати на винну особу штраф.
У «Слузі народу» хочуть запровадити додаткове покарання за колабораціонізм
Фото: ВРУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу»  серед яких голова комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8301 про внесення змін до статті 111-1 Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за колабораційну діяльність, яким пропонується передбачити додаткове покарання за колабораційну діяльність.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 111-1 Кримінального кодексу  та встановити, що: «Публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України або публічні заклики громадянином України до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави- агресора, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора, до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України - караються штрафом від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років або без такого».

Для порівняння чинна норма частини першої статті 111-1 Кримінального кодексу передбачає за публічне заперечення дій окупантів чи підтримку дій покарання у вигляді позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Змінами до другої частини статті 111-1 Кримінального кодексу пропонується штрафувати на суму до 51 тисячі гривень або забороняти займатися певною діяльністю на строк до 15 років за зайняття громадянином України посади в окупаційних адміністраціях. Чинна редакція норми передбачає лише заборону займатися певною діяльністю за це правопорушення.

Крім цього передбачена  кримінальну відповідальність за здійснення громадянином України на тимчасово окупованій території України і на підставі законодавства, відмінного від законодавства України, професійної діяльності, пов’язаної з наданням послуг аудитора, оцінювача, експерта, арбітражного керуючого, приватного виконавця, незалежного посередника, члена трудового арбітражу, третейського судді, а також виконання повноважень нотаріуса або державного реєстратора чи суб’єкта державної реєстрації прав, або наданням інших публічних послуг. Тобто згадані особи можуть продовжувати працювати на окупованій території, але лише на підставі законодавства України.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», комітет Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендує депутатам дозволить звільняти працівників стратегічних підприємств через підтримку країни-агресора.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду