Делегати з’їзду відзначили успіхи Державної судової адміністрації у забезпеченні стабільної роботи судів під час війни

15:40, 12 січня 2023
Наприкінці з’їзду делегати подякували ДСА та Службі судової охорони.
Делегати з’їзду відзначили успіхи Державної судової адміністрації у забезпеченні стабільної роботи судів під час війни
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

12 січня XIX з’їзд суддів офіційно завершив свою роботу.

На вакантні посади обрані всі 8 членів Вищої ради правосуддя по квоті З'їзду.

Наостанок голова РСУ Богдан Моніч та делегати з'їзду подякували Державній судовій адміністрації та Службі судової охороні за роботу в складних умовах війни, привітавши їх зусилля оплесками.

Так, з 24 лютого ДСА України почала працювати в режимі 24/7. Після початку повномасштабної агресії, у цей же день, 24 лютого було визначено оперативні заходи, які негайно слід було реалізувати в судовій владі. Тоді ж з метою оперативної координації дій з органами системи правосуддя при РСУ було утворено оперативний штаб, до якого увійшли керівництво Ради суддів, ДСА України, Служби судової охорони. Це дало можливість навіть в умовах воєнного стану забезпечити безперебійний доступ громадян до правосуддя, збереження життя людей, а також майна судів і справ.

Також З'їзд прийняв низку звернень.

Так, з'їзд суддів обговорив проблему оплати праці працівників апаратів судів.

Було прийняте звернення до Верховної Ради щодо необхідності прийняття законопроекту 6311 щодо врегулювання питання оплати праці працівників апаратів судів.

Крім того, з'їзд запропонував парламенту вирішити, нарешті, питання трьох вищих спеціалізованих судів та ВСУ, які з 2017 року знаходяться у стадії ліквідації, але судді та деякі працівники апаратів яких ще досі залишаються у штаті цих судів (законопроект 5456). 

Також розпорядникам бюджетних коштів запропоновано вирішити дискусійну проблему одночасної виплати заробітної плати та суддівської винагороди суддям, які є діючими військовослужбовцями.

Крім того, обговорено питання призначення без завершення процедури кваліфікаційного оцінювання суддів-«п'ятирічок», які тривалий час знаходяться без повноважень (законопроект 7698).

Не оминув з'їзд суддів і парламентської ініціативи щодо ліквідації Ради суддів України та посад голів судів та їх заступників (законопроект 8342).

З'їзд зазначив, що цей законопроект спрямований на обмеження суддівського самоврядування, а тому є неприйнятним.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду