НАЗК вважає, що зауваження Вищої ради правосуддя та РСУ до Державної антикорупційної програми треба відхилити

13:24, 26 січня 2023
Проект Державної антикорупційної програми вже передали до Урядового комітету - на думку НАЗК, пропозиції ВРП та РСУ мають бути відхилені.
НАЗК вважає, що зауваження Вищої ради правосуддя та РСУ до Державної антикорупційної програми треба відхилити
Джерело фото: ВРП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Вища рада правосуддя підтримала проект Державної антикорупційної програми (ДАП) із зауваженнями. У проекті ДАП зокрема йдеться про значне розширення повноважень Громадської ради доброчесності (негативний висновок ГРД щодо судді ВККС зможе подолати лише на спільному з ГРД засіданні, якщо за це проголосує більшість членів ГРД), а також зміни у процедурі кваліфікаційного оцінювання суддів. Також пропонується заборонити суддям йти у відставку до завершення дисциплінарних проваджень

Як повідомило НАЗК, 25 січня Національне агентство з питань запобігання корупції направило на повторний розгляд Урядовим комітетом з питань нацбезпеки, оборони та правоохоронної діяльності доопрацьований проект Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки. 

Втім, як зазначив заступник Голови НАЗК Андрій Вишневський, «НАЗК врахувало всі отримані до документа пропозиції, крім тих, що відверто спрямовані на вихолощення його ключового змісту і призначення».

НАЗК пропонує відхилити зауваження Вищої ради правосуддя, Ради суддів, Національної школи суддів, АМКУ та ДПС.

«Протягом останніх двох тижнів НАЗК провело додатові узгоджувальні наради з 19-ма заінтересованими органами та суттєво доопрацювало проект ДАП, не лише не втративши при цьому його сенсу, а й підвищивши якість. Цей процес був конструктивним з боку всіх учасників, тому всі розбіжності між НАЗК і 14-ма ключовими органами (Мін’юст, Мінфін, Мінекономіки, Мінагрополітики, МВС, МКІП, Мінсоцполітики, Мінінфраструктури, Мінстратегпром, Державна інспекція архітектури та містобудування, Держфінмоніторинг, Державна служба статистики, НБУ та Рада бізнес-омбудсмена) врегульовано.

Лише з 5-ма інституціями з числа учасників додаткових узгоджувальних процедур (Вища рада правосуддя, Рада суддів, Національна школа суддів, Антимонопольний комітет та Державна податкова служба) залишились окремі розбіжності, які можуть бути розглянуті безпосередньо на засіданні Урядового комітету», - йдеться на сайті НАЗК.

«Ці розбіжності лежать по інший бік червоних ліній, за якими Антикорупційна програма перетворюється на «прокорупційну».

На думку НАЗК, ці розбіжності можуть бути усунуті лише шляхом відхилення відповідних пропозицій і зауважень, але це рішення має прийматись на політичному рівні Урядового комітету та Кабінету Міністрів, оскільки НАЗК ніколи не підтримає їх врахування», – наголошує Андрій Вишневський.

Нагадаємо, що на початку цього року Представництво ЄС в Україні виступило на підтримку затвердження ДАП Урядом, назвавши її «наріжним каменем для вільного та демократичного майбутнього на шляху до ЄС та відновлення України».

У січні група Послів G7 визначила підтримку затвердження та безпосереднього виконання ДАП серед своїх пріоритетів, яких буде дотримуватися у 2023 році. 

9 січня Урядовий комітет під головуванням Міністра оборони Олексія Резнікова розглянув проект ДАП і повернув його НАЗК для проведення додаткових узгоджувальних процедур з органами, представники яких висловилися щодо цього на засіданні Урядового комітету, та відповідного доопрацювання.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва