Опубліковано Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу через Viber

09:00, 29 січня 2023
Повістка у Viber буде надсилатися не особисто працівником суду з мобільного телефону, а одразу з автоматизованої системи діловодства суду після її формування.
Опубліковано Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу через Viber
Фото: galinfo.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як писала «Судово-юридична газета», 25 січня 2023 року у ДСА повідомили, що судові повістки, повідомлення та виклики тепер надходитимуть і на Viber. Відповідний Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі затверджено наказом ДСА від 23.01.2023 №28.

Сервіс автоматичного надсилання судами повісток через Viber планують запровадити до 10 лютого 2023 року.

За словами заступника голови ДСА Сергія Чорнуцького, це буде автоматизований сервіс надсилання, а не через особистий номер працівника суду. Разом з тим, у ДСА не розкрили вартість послуг, що дозволять надсилати повідомлення через Viber централізовано.

«Він не прив’язаний до мобільного телефону в суді. Повістка буде надсилатись одразу з АСДС після її формування. Сервіс працює аналогічно смс-повідомленню, з фіксацією в АСДС факту її надсилання та факту доставки. І такий спосіб надсилання визначений процесуальними кодексами - «з використанням засобів мобільного зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику..», - зазначив він.

При цьому, на його думку, у внесенні змін до інструкції з діловодства суду немає необхідності.

«Інструкція з діловодства не регулює питання надсилання повісток ні у формі смс-повідомлень, ні у формі повідомлень на месенджер. Інструкція з діловодства затверджена наказом ДСА як і Порядок надсилання повісток в електронній формі. Це два рівнозначні накази, які не суперечать один одному», - додав заступник голови ДСА.

За його словами, месенджер забезпечуватиме доставку текстових повідомлень на номери мобільних телефонів учасників справи, що «відповідає нормам процесуального законодавства».

«Ось пряма норма на прикладі ЦПК, ст. 128 частина 13: «За наявності відповідної письмової заяви учасника справи, який не має офіційної електронної адреси, та технічної можливості, повідомлення про призначення справи до розгляду та про дату, час і місце проведення судового засідання чи проведення відповідної процесуальної дії може здійснюватися судом з використанням засобів мобільного зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, шляхом надсилання такому учаснику справи текстових повідомлень із зазначенням веб-адреси відповідної ухвали в Єдиному державному реєстрі судових рішень…», - зазначив Сергій Чорнуцький.

Що стосується надсилання повідомлень через Дію, то, за словам Сергія Чорнуцького, відповідно до внесених змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» цей застосунок розглядається лише як ДОДАТКОВИЙ спосіб інформування. «Але, в цілому, в разі внесення відповідних змін до законодавства, погоджуюсь, що ДІЮ можна використовувати як канал зв’язку для офіційного повідомлення сторін.

До речі, ще з позаминулого року ДСА забезпечено надходження до Дії інформаціі про дату і час судового засідання (самої інформаціі, а не повістки). В разі згоди Мінцифри та змін до законодавства, в стислі строки можна реалізувати надсилання і повісток», - зазначив він.

Нижче наводимо сам порядок, який визначатиме надсилання судових повісток через Viber.

Порядок

надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі

І. Загальні положення

Порядок надсилання повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі (далі – Порядок) розроблено відповідно до частини першої статті 135 Кримінального процесуального кодексу України, частини тринадцятої статті 128 Цивільного процесуального кодексу України, частини шостої статті 120 Господарського процесуального кодексу України, частини першої статті 129 Кодексу адміністративного судочинства України, частини п’ятої статті 153 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі (далі – судові виклики) здійснюється шляхом направлення в месенджері за допомогою програмного додатку або SMS- повідомлення за допомогою автоматизованої системи документообігу суду (далі – АСДС).

У цьому Порядку наведені нижче терміни вживаються у такому значенні: відповідальний працівник апарату суду – особа, на яку відповідно до посадових обов’язків покладено завдання роботи з вхідною та/або вихідною

кореспонденцією суду або інша особа, визначена наказом керівника апарату;

SMS-повідомлення – технологія прийому та надсилання коротких текстових електронних повідомлень, яка входить до стандартів стільникового зв’язку;

месенджер – служба для обміну текстовими повідомленнями між мобільними або стаціонарними засобами користувачів через мережу Інтернет, яка має відповідний програмний додаток;

номер мобільного телефону учасника судового процесу – зазначений учасником судового процесу в заяві (додаток 1 до цього Порядку) телефонний номер у міжнародному форматі, який дозволяє отримувати електронні повідомлення у формі SMS та (або) месенджеру (за допомогою наявних програмних продуктів);

телекомунікаційний засіб – персональний комп’ютер, ноутбук, мобільний телефон, планшет тощо;

учасник судового процесу – сторони та інші особи, які беруть участь у справі у випадках, передбачених процесуальним законодавством.

Адміністратор АСДС повідомляє судам та ДСА України про перелік месенджерів, для яких реалізовано технічну можливість направлення судового виклику засобами АСДС, не пізніше наступного робочого дня після реалізації технічної можливості або внесення змін до такого переліку.

З інформацією про наявні програмні засоби, для яких реалізовано технічну можливість направлення судового виклику, учасник може ознайомитися в приміщенні суду або на офіційному веб-порталі судової влади України.

Судовий виклик надсилається учаснику судового процесу за наявності відповідної заяви та технічної можливості.

Форма заяви надається учаснику судового процесу в суді або самостійно завантажується ним з офіційної сторінки суду, розміщеної на офіційному веб- порталі судової влади України. Така заява підписується власноруч або кваліфікованим електронним підписом учасника судового процесу та подається до суду.

Заява не задовольняється за умови встановлення факту наявності в учасника судового процесу зареєстрованої офіційної електронної адреси.

У разі подальшого розгляду судової справи судом апеляційної чи касаційної інстанцій, судовий виклик надсилається цими судами на зазначений у заяві номер мобільного телефону учасника.

У випадку зміни номеру мобільного телефона учасника судового процесу, або за наявності інших обставин, які перешкоджають (перешкоджатимуть) отриманню ним судових викликів, учасник судового процесу повинен невідкладно подати до суду відповідну інформацію.

ІІ. Надсилання судових повісток, повідомлень і викликів

Надсилання судового виклику відбувається в такому порядку:

  • відповідальним працівником апарату суду формується текст судового виклику в АСДС та додається до електронної обліково-статистичної картки справи як документ по справі;
  • текст судового виклику засобами АСДС надсилається учаснику судового процесу із застосуванням месенджера на його телекомунікаційний засіб;
  • стан доставки учаснику судового процесу судового виклику в електронній формі (статус, дата та час) автоматично зазначається у відповідному електронному реєстрі АСДС;
  • у разі неможливості надсилання судового виклику із використанням месенджера, такий судовий виклик направляється у формі SMS-повідомлення;
  • структура тексту судового виклику наведена у додатках 2-9 до цього Порядку.

З метою економії коштів державного бюджету, при формуванні та надсиланні тексту у форматі SMS-повідомлення може використовуватись транслітерація українського алфавіту латиницею за правилами, встановленими постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня   2010   року   № 55 «Про впорядкування транслітерації українського алфавіту латиницею».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси