Депутати хочуть повернути пеню за невчасне відшкодування ПДВ

12:37, 30 січня 2023
У парламенті зареєстровано законопроєкт, яким пропонується знову нараховувати пеню на суму боргу з відшкодування ПДВ.
Депутати хочуть повернути пеню за невчасне відшкодування ПДВ
Зображення від freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №8390 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо прискорення відшкодування податку на додану вартість та відновлення нарахування пені за його несвоєчасне відшкодування, яким пропонується пропонується повернути штрафні санкції за невчасне відшкодування ПДВ.

Законопроєктом пропонується виключити з податкового кодексу норму про те, що штрафні санкції за прострочення з відшкодуванням ПДВ не застосовують під час дії правового режиму воєнного стану. Тобто в разі ухвалення ініціативи на суму заборгованості з відшкодування ПДВ буде нараховуватися пеня на рівні 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, встановленої на момент виникнення пені, протягом строку її дії, включаючи день погашення.

Крім цього передбачається скасування тимчасової норми щодо збільшених строків проведення документальних позапланових перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ. Термін проведення таких перевірок складатиме 30 календарних днів, що настають після закінчення граничного терміну проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку(Наразі такі перевірки проводяться протягом 60 календарних днів, що настають після закінчення граничного терміну проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку).

Як зазначається у пояснювальній записці, однією з причин заборгованості з відшкодування ПДВ є скасування на час воєнного стану пені за прострочення строку повернення податку. Тому, на думку авторів, повернення пені сприятиме прискоренню відшкодування ПДВ.

Як відомо, парламентарі ухвалили зміни до законодавства, якими дозволили на час воєнного стану не нараховувати пеню за прострочення відшкодування ПДВ.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», з січня перестала діяти пільга з ПДВ для IT-компаній.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва