Рада визнала ПВК «Вагнер» міжнародною злочинною організацією

15:37, 6 лютого 2023
Депутати рекомендують Офісу Генпрокурора та МВС активізувати розслідування кримінальних правопорушень де фігурують «вагренівці».
Рада визнала ПВК «Вагнер» міжнародною злочинною організацією
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила проєкт постанови №8397  про визнання приватної військової компанії «Вагнер» міжнародною злочинною організацією. За відповідне рішення проголосували 333 народних депутати.

Зазначається, що члени ПВК «Вагнер» відповідальні за численні випадки неправомірного і необґрунтованого воєнною необхідністю застосування зброї проти мирного населення України, акти жорстокості і жорстокого поводження, примусового переміщення цивільних осіб, зґвалтування, викрадення дітей, масові страти, збройні напади на заклади освіти, охорони здоров’я, культові споруди тощо.

«За вказаними фактами правоохоронні органи України розслідують відповідні кримінальні провадження, зокрема за статтями про тероризм. Міжнародний характер злочинної діяльності ПВК «Вагнер» підтверджується неспростовними доказами її дій з дестабілізації, порушення прав людини та незаконних операцій з природними ресурсами у країнах Африки (ЦАР, Малі, Лівія) та Близького Сходу (Сирія). Члени ПВК «Вагнер» причетні до тяжких кримінальних правопорушень, у тому числі масових позасудових страт, тортур, зґвалтувань, викрадень, утримання заручників тощо», - зазначають автори

Парламентарі рекомендують Офісу Генерального прокурора, Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ України активізувати досудове розслідування кримінальних правопорушень щодо осіб, зокрема ПВК «Вагнер», підозрюваних у їх вчиненні на території України, з метою його якісного і оперативного здійснення та передачі відповідних матеріалів в установленому законом порядку до суду

Також депутати 336 голосами схвалили постанову про визнання усіх російських ПВК терористичними організаціями.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у серпні минулого року у Конгресі США опублікували законопроєкт про визнання РФ країною спонсором тероризму.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду