У Раді зареєстрували законопроєкт про позбавлення державних нагород підсанкційних осіб

10:41, 13 лютого 2023
Пропонується внести зміни до законодавства та встановити, що в разі, якщо проти особи буде запроваджено санкцію у вигляді позбавлення держнагороди така особа автоматично втратить право на пільги та має повернути нагороду.
У Раді зареєстрували законопроєкт про позбавлення державних нагород підсанкційних осіб
Джерело фото: ukrmilitary.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8407-2 про внесення змін до статті 16 Закону України “Про державні нагороди України” щодо вдосконалення окремих положень з метою реалізації санкційної політики, яким пропонується законодавчо закріпити позбавлення державних нагород підсанкційних осіб указом Президента України

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 16 закону «Про державні нагороди України», яка врегульовує процедуру позбавлення державних нагород та визначити, що особа, нагороджена державною нагородою, може бути позбавлена цієї нагороди:

1) на підставі рішення суду про визнання нагородженого винним у скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину, передбаченого Кримінальним кодексом України;

2) застосування щодо нагородженої особи санкції, передбаченої пунктом 24 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції»(позбавлення держнагород).

Для порівняння чинна редакція статті 16 дозволяє позбавляти державної нагороди засудженого за тяжкий злочин(наприклад злочин проти національної безпеки) за поданням суду. Рішення про позбавлення державно

У випадку позбавлення державної нагороди через запровадження проти неї відповідної санкції датою позбавлення нагороди вважатиметься дата набрання чинності відповідним указом Президента України

В разі ухвалення проєкту, особа, позбавлена державної нагороди, втрачає право на пільги, передбачені для нагороджених осіб.

Нагорода і документи про нагородження, що належали особі, позбавленій державної нагороди, підлягають поверненню.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», президент Франції Емануель Макрон має намір, за даними ЗМІ, позбавити ордена Почесного легіону президента рф Володимира Путіна.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Мойсик
    Володимир Мойсик
    суддя Конституційного Суду України
  • Святослав Гладкий
    Святослав Гладкий
    суддя Рівненського апеляційного суду