Вищий антикорсуд ухвалив рішення про стягнення у дохід держави активів російського олігарха Олега Дерипаски

18:55, 16 лютого 2023
Вищий антикорупційний суд частково задовольнив позов Міністерства юстиції про стягнення у дохід держави активів Олега Дерипаски.
Вищий антикорсуд ухвалив рішення про стягнення у дохід держави активів російського олігарха Олега Дерипаски
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий антикорупційний суд частково задовольнив позов Міністерства юстиції та ухвалив рішення про стягнення в дохід держави активи російського олігарха Олега Дерипаски, якими він володіє в Україні. Відповідне рішення було проголошено 16 лютого 2023 року.

Судом зокрема встановлено, що попри формальну зміну власника операційний контроль над активами, що стягуються і надалі здійснює Олег Дерипаска, а юридичні особи сприяють агресії РФ.

«Суд вирішив позовну  заяву міністерства юстиції до Дерипаски Олега Володимировича задовольнити частково. Застосувати до Дерипаски Олега Володимировича санкцію, передбачену пунктом 1-1 статті 4 закону «Про санкції»( стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними», - зазначається у рішенні

При цьому судді не знайшли підстав для конфіскації частини активів, про що просив Мін'юст. Серед причин є володіння частками в окремих юридичних особах особами, що не пов’язані з Дерипаскою.

Серед конфіскованих активів одне з найбільших у Європі підприємств кольорової металургії – Миколаївський глиноземний завод. Окрім того, ВАКС конфіскував ТОВ "Гуардон Україна" (статутний капітал - 1,5 млрд грн), ТОВ "Компанія Алюміній України (статутний капітал - 534 млн грн), Глухівський кар’єр кварцитів, Жежелівський та Хустський кар’єри, в також усе їхнє майно. Також конфіскували низку інших компаній, пов'язаних із Дерипаскою і 32 млн грн на рахунку у казначействі.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», на початку січня Міністерство юстиції подало позов про стягнення в дохід держави активів одного з найбагатших російських олігархів Олега Дерипаски.

За інформацією міністерства, група металургійних підприємств "Об’єднана компанія "Русал" постачає алюмінієву продукцію підприємствам оборонного комплексу РФ, які безпосередньо здійснюють розробку, виробництво і постачання для потреб збройних сил держави-терориста військової техніки, зброї та боєприпасів.

До того ж алюмінієва продукція виготовляють із сировини українського походження, а саме виробництва ТОВ "Миколаївський глиноземний завод".

В Україні через групи пов’язаних компаній Дерипаска володіє значними активами: ТОВ "Миколаївський глиноземний завод", ТОВ "Глухівський кар’єр кварцитів", ПрАТ "Хустський кар`єр", ПрАТ "Жежелівський кар`єр", ТОВ "Гуардон України", ТОВ "Компанія "Алюміній України", ТОВ "Сервісний центр "Металург", ТОВ "ЧАС ІТ", ТОВ "Охорона МГЗ", ТОВ "Центр обліку Миколаїв", Миколаївський благодійний фонд "Центр соціальних програм", ТОВ "Запоріжалюмінторг", АТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат", нежитловою нерухомістю, технікою та ін.

За словами заступниці Міністра юстиції Ірини Мудрої, до Олега Дерипаски застосовано санкції як Україною, так і США, ЄС, Великою Британією, Польщею, Швейцарською Конфедерацією, Австралією та Новою Зеландією.

До цього Президент України Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про застосування санкцій проти Олега Дерипаски.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва