Детектив НАБУ Олександр Цивінський розповів про набуту ним нерухомість за час роботи у НАБУ

07:50, 25 лютого 2023
Кандидат на посаду директора НАБУ Олександр Цивінський розповів, що провів перевірку на поліграфі керівництва органу внутрішніх справ у прямому ефірі одного з телеканалів.
Детектив НАБУ Олександр Цивінський розповів про набуту ним нерухомість за час роботи у НАБУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, Комісія з відбору директора НАБУ за цей тиждень провела співбесіди на доброчесність з кандидатами на крісло очільника Бюро.

Третім співбесіду на доброчесність 24 лютого проходив кандидат на директора НАБУ, старший детектив-керівник відділу Національного антикорупційного бюро Олександр Цивінський. Працює у НАБУ з 2015 року.

Трудову діяльність розпочав у 2003 році на посаді слідчого у Галицькому РВЛМУ ГУ МВС України.

У розділі об’єкти нерухомості декларації за 2022 рік вказана земельна ділянка 593 кв м, яка належить самому кандидату, Олександру Цивінському. Також вказано житловий будинок 240,1 кв м, який залежить на спільній частковій власності його дружині, вартістю 2 496 903 грн.

Крім того, згідно даних декларації за 2022 рік кандидат має у власності квартиру з 2018 року (дата набуття права). Її площа становить 102,1 кв м, а вартість складає 1 750 000 грн. Право користування на цю квартиру має його дружина, Цивінська Мар’яна Володимирівна.

Також згідно даних декларації за 2022 рік кандидат з 01.11.2021 року мав в оренді квартиру площею 44 кв м. Дружина має право користування цією квартирою.

При цьому власником цієї квартири, є Риковцев Олександр Сергійович. Судячи з ПІБ, це може бути інший кандидат на посаду директора НАБУ, працівник НАБУ – до якого були питання стосовно купівлі біткоїнів його дружиною.

Також, як вказано в цій же декларації, 03.09.2022 року в його дружини Мар’яни Цивінської виникло право оренди квартири. Власником цієї квартири є Лацр Ганна Миколаївна.

Крім того, у декларації вказано набуте Цивінським (не вказано, яким саме, можливо, сином) права користування на житловий будинок за програмою Home for Ukraine. Судячи з анкетних даних, один з синів кандидата наразі проживає у Великобританії.

Також у декларації вказана земельна ділянка, набута 18.11.2004 року площею 599 кв м. Власником є Тесарівська Уляна Володимирівна. Кандидат вказав, що частка будинку, який розташований на цій земельній ділянці, належить його дружині.

Крім того, в декларації кандидата вказано чимало рахунків індивідуального банківського сейфу (більше 10).

При цьому у декларації за 2022 рік не вказані транспортні засоби, якими користується родина кандидата.

Зауважимо, що стосовно відсутності авто у декларації та стосовно оренди у пана Риковцева об’єкта нерухомості члени відбіркової Комісії на задали жодного запитання.

Питання Комісії

«Відповідно до майнової декларації за 2022 рік 18.02.2003 Ви набули земельну ділянку у власність площею 593 кв м у селі Рясне-Руське Львівського району. Поясніть походження», - запитали члени Комісії.

«Вказана земельна ділянка належить моїй дружині, у декларації було допущено технічну описку», зазначив кандидат.

«У декларації за 2015 рік Ви вказали фактичне проживання у Києві, але не задекларували жодного об’єкта нерухомості», - запитали члени Комісії.

«2.10.2015 я був призначений на посаду детектива НАБУ, до цього я переїхав до Києва. Я проживав у гуртожитку. Потім у готелях, на зйомник квартирах.

У грудні мої товариші запропонували пожити у них. Я проживав у цій квартирі десь до 27 грудня. 31.12.2015 на момент декларування я знаходився у Львові і задекларував той об’єкт, яким я користувався», зазначив кандидат.

«У 2018 році Ви набули у власність квартирі 102 кв м у Києві. Яка була її вартість?» - запитали у Комісії.

«Так, дійсно, 3 грудня 2018 року я набув квартиру частково в іпотеку. Фактично вартість була 1,75 млн грн. Мільйон я брав в іпотеку, а іншу суму це мої власні накопичення», зазначив кандидат.

Ваша дружина Мар’яна Цивінська набула у спільну власність житловий будинок 240 кв м у 2004 році у місті Вінники Львівської області.

«Станом на 2004 рік був інший власник – дід моєї дружини. Даний будинок почали будувати понад 70 років назад її прадід та дід», - зазначив кандидат.

«5 квітня 2011 Ваша мати та Ваш вітчим придбали власність квартиру Львові на підставі договору дарування….» - зазначили члени Комісії.

«У 1994 році моя мати приватизувала цю квартиру на трьох осіб в рівних частках. В 2011 році моя сестра планувала одружуватися, і стало питання про місце проживання молодої сім’ї.

Відповідно я подарував свою частку вітчиму, сестра також подарувала свою частку, і частково матері, а він, в свою чергу, подарував сестрі та матері свою квартиру по іншій вулиці, яка знаходилася поряд. Тобто, це був обмін майном всередині сім’ї.

Стосовно походження другої квартири. Друга квартира була набута 2003 року моїм батьком за договором купівлі-продажу», зауважив кандидат.

«У 2018 році Ви набули у безоплатне користування «Опел Зефіра», власником якої є Ваша мати. Підстави набуття нею цього майна» - спитали у Комісії.

«Де-факто це авто було придбане в 2016 році за 17000 доларів за генеральним дорученням.

Першим авто, яке купила мати в 1991 році, був «Мерседес Бенц». У нашій сім’ї постійно були авто. І відповідно це авто було придбане за кошти від продажу попереднього авто», - розповів Цивінський.

«В подальшому, коли я почав користуватися цим авто, я подав цю інформацію», - додав він.

«За даними реєстру МВС, у Вашої матері відсутнє водійське посвідчення», зауважили члени Комісії.

Дружина кандидата переїхала до Києва у 2018 році. Вона перебувала у трудових відносин у 2021 та 2022 році з Інститутом судових експертиз, працювала у київському відділенні.

«Моя дружина є судовим експертом, атестованим приватним психологом. Вона входить у топ фахівців Україні проведення перевірок на детекторі брехні. Вона є поліграфологом», - розповів Цивінський.

«В 2021 році Ви отримали гонорар 34 882 грн від міжнародного фонду «Відродження», зазначили члени Комісії.

«Так, я проводив наукову діяльність. Кошти отримав за проведення практичних досліджень. Ми працюємо над удосконаленням досудового розслідування. Це застосунок, який можна загрузити, називається JustStandart.

Мною досліджувалася тема недопустимості доказів. Я пишу кандидатську роботу, публікую наукові статті щодо практичних проблем слідчих підрозділів. Крім того, я працював як тренер, було проведено навчання, де були представники всіх органів», - розповів кандидат.

«Відповідно до декларацій Ви отримали 1 900 000 грн доходу та 2 300 000 грн доходу. При цьому ні в 2021, ні в 2022 Ви не декларуєте грошові активи. Чи дійсно у Вас відсутні грошові активи, чи здійснювали Ви значні витрати?» - запитали члени Комісії.

«Я придбав квартиру у 2018 році, витрачав значні кошти на ремонт. Це підтверджується деклараціями, де вказано, що я орендував іншу квартиру. 90-95 тисяч грн були залишки коштів, які не підлягали декларуванню. Покупок, які б перевищували 50 ПМ, не було», зазначив кандидат.

Також у біографії кандидата був факт проведення службового розслідування.

«Було зауваження без внесення в особову справу. Це стосувалося мого підлеглого, а саме способу доставки матеріалів кримінального провадження», розповів Цивінський.

«Ви у 2022 році проживали недалеко від центрального офісу НАБУ. Потім змінили місце проживання на досить віддалене. В чому причина?» - спитали у Комісії.

«Так, це офіс моєї дружини. Це офіс-квартира.

Так, як ми зазначаємо об’єкт проживання на кінець року, якщо проживаємо більше 180 днів, а оренда завершувалася у вересні чи у серпні, ми переїхали до своєї квартири. А іншу квартиру орендує дружина для своїх потреб», - зазначив він.

Крім того, кандидат розповів, що у свій час родині вдалося накопичити 93 тисячі доларів

Також виникло питання стосовно громадянства батька кандидата.

«Я провів бесіди з всіма родичами і отримав інформацією, що він є громадянином України. В 1995 році батьки розлучилися.

В 1993 році припинили проживати разом. З 2003 фактично припинили спілкування з батьком, рідко зідзвонювалися», розповів Цивінський.

«З 2003 по 2015 рік Ви працювали в органах внутрішніх справ Львівської області. Чи стикалися Ви з корупцією?» - запитали у кандидата.

«З 2008 року по 2015 я працював у відділі розслідування злочинів проти життя та здоров’я особи. З такими проявами я особисто не стикався. В 2014 році на посаду заступника керівника кадрів прийшов Роман Баховський. Ми знайшли спільну мову та почали працювати над тим, щоб провести перевірку керівництва на предмет корупційних дій (кандидат, за його словами, був спеціалістом-поліграфологом). Керівником ОВС ця ідея була сприйнята.

Ми провели перевірку у прямому ефірі одного з телеканалів.

Коли ми провели цю роботу мою роботу моє прохання про відправку в зону АТО відразу було задоволено. Коли я повернувся, на жаль, цю ініціативу згорнули», - розповів Цивінський.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді