Комісія з відбору директора НАБУ оголосить, хто з кандидатів пройшов перевірку на доброчесність

10:35, 25 лютого 2023
Комісія провела співбесіди на доброчесність з 20 претендентами на крісло директора НАБУ - хто вони та як відповідали на запитання щодо майна.
Комісія з відбору директора НАБУ оголосить, хто з кандидатів пройшов перевірку на доброчесність
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

25 лютого о 12:00 відбудеться засідання комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Національного антикорупційного бюро України.

На засіданні буде розглянуто питання про затвердження результатів оцінювання кандидатів щодо доброчесності.

Ніякого «рейтингу доброчесності» кандидатів не буде.

Комісія просто назве кандидатів, які пройдуть далі на співбесіди стосовно оцінювання компетентності. Тобто, тих, які залишилися, будуть питати на предмет їх професійних здатностей та навичок.

Всього Комісія провела співбесіду з 20 кандидатами з 22-х, які успішно пройшли етап тестування.

Прокурору САП, який раніше був детективом НАБУ Руслану Габрієляну, нагадаємо, на думку Комісії, не вистачає керівного стажу, а детектив НАБУ Євгеній Теницький вирішив, за даними видання, не проходити співбесіду і зняти свою кандидатуру.

Отже, раніше «Судово-юридична газета» писала про результати всіх співбесід на предмет доброчесності детально.

20 лютого Комісія з відбору почала співбесіди з начальника Департаменту протидії злочинам, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора Юрія Бєлоусова, до якого виникли питання щодо зарплати та оцінки діяльності його брата, який є головою Кам’янської міської ради (детальніше за посиланням).

Потім співбесіду проходив детектив Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів НАБУ Михайло Буртовий. До нього виникли численні запитання стосовно його майна та майна родичів (деталі – за посиланням). Мати детектива НАБУ придбала 58 земельних ділянок.

Третім співбесіду проходив начальник відділу представництва інтересів держави з питань земельних відносин Вінницької обласної прокуратури Олександр Вікул, до якого виникли питання щодо декларування його матір’ю доходів. Комісія з відбору директора НАБУ здивувалася тому, що мати кандидата Олександра Вікула 20 років проживає за кордоном і не отримала там офіційного статусу.

Останнім у перший день співбесід був заступник голови Київської обласної військової адміністрації (КОВА) Віталій Власюк. Значну частину свого капіталу він заробив на майнінгу криптовалют. Це викликало чимало складних питань у Комісії (детальніше за посиланням).

Другий день співбесід Комісія розпочала з Максима Ворвуля, який з березня 2017 року працює у НАБУ на посаді старшого детектива – заступника керівника Третього відділу детективів Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів. До нього виникли питання щодо безоплатної приватизації земельної ділянки.

Другим кандидатом на крісло директора НАБУ, який проходив співбесіду на доброчесність 21 лютого, став Сергій Гупяк. Він з 17 березня 2021 року до 31 січня 2022 року працював начальником четвертого слідчого відділу з дислокацією у місті Вінниці ТУ ДБР, розташованого у м. Хмельницькому, а з 1 лютого 2022 року є керівником цього відділу. До кандидата виникли запитання стосовно результатів службового розслідування, яке стосувалося порушення строків направлення обвинувального акта до суду підлеглими на той час Сергію Гупяку прокурорами до суду.

Третім 21 лютого пройшов співбесіду керівник Бучанської прокуратури Руслан Кравченко. Він пояснив Комісії з відбору очільника НАБУ, чому приватизував службову квартиру та за три місяці її продав.

Претендент на директора НАБУ, голова ДІАМ Семен Кривонос розповів, як придбана ним земельна ділянка опинилася у лісовому фонді, та назвав себе викривачем корупції.

Третій день співбесід, 22 лютого, почався з Сергія Наумюка, родичі якого отримали паспорти РФ та їздили до України через російський кордон після початку війни з РФ у 2014 році. Крім того, брат кандидата після 2015 року переїхав працювати до Москви. Але зараз всі знаходяться у США і подали заяви про відмову від паспортів РФ, яка ще не розглянута.

Кандидат на посаду директора НАБУ Анатолій Нестерцов пояснив, що накопичив кілька тисяч доларів, бо у школі йому батьки давали гроші «на їжу», дарували подарунки і також отримував кошти на свята, «коли щедрівки». Також кандидат пожалівся, що у свій час його «у примусовому порядку» відправили до Донецького управління СБУ і не хотіли давати статус УБД.

До кандидата у директори НАБУ, прокурора Генінспекції Олега Опішняка виникли питання щодо безоплатного отримання земельних ділянок.

Керівник Управління внутрішнього контролю НАБУ Роман Осипчук пояснив, як його родина придбала квартири у Києві та чи користується він службовим авто у власних цілях.

На четвертий день, 23 лютого, Комісія з відбору директора НАБУ поцікавилася причинами виїздів за кордон детектива НАБУ Віктора Павлищука.

До кандидата на директора НАБУ Вероніки Плотнікової виникли питання щодо декларування гонорарів від громадських організацій.

Детектив НАБУ Олександр Риковцев пояснив, як його дружині вдалося придбати біткоїни, коли він перейшов з роботи у податковій міліції, де отримував 3800.

До кандидата на директора НАБУ, адвоката Олександра Руденка виникли питання щодо кредиту у банку, де він є членом наглядової ради.

Останній день співбесід з кандидатами на директора НАБУ, 25 лютого, почався із заступника керівника прокуратури Конотопської окружної прокуратури Сумської області Романа Удовиченка, який приватизував службову квартиру та набув з родиною безоплатно земельні ділянки.

Родині детектива НАБУ Володимира Церковного вдадося придбати земельну ділянку 436 кв м та будинок 143 кв м у Бучанському районі за 10 тисяч доларів.

Детектив НАБУ Олександр Цивінський розповів про набуту ним нерухомість за час роботи у НАБУ. Зокрема, виникли питання щодо набуття ним земельної ділянку у власність площею 593 кв м у селі Рясне-Руське Львівського району, але кандидат сказав, що це помилка, і її купила дружина.

Останнім співбесіду на доброчесність проходив керівник Юридичного управління НАБУ Ігор Ярчак, який також є головою дисциплінарної комісії НАБУ.«Майна багато, а жити ніде», -  пояснив результати операцій з будинками і земельними ділянками кандидат на директора НАБУ.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд