Вищий антикорупційний суд не обрав запобіжний захід нардепу Дмитру Ісаєнку

08:07, 16 березня 2023
Вищий антикорупційний суд розпочав слухати клопотання САП про обрання запобіжного заходу підозрюваному у спробі незаконно заволодіти землею та майном Державного будівельного комбінату нардепу Дмитру Ісаєнку та відклав розгляд справи.
Вищий антикорупційний суд не обрав запобіжний захід нардепу Дмитру Ісаєнку
Фото: ukranews.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Під час засідання 15 березня прокурор зачитав частину обвинувального акту. За версією слідства Ісаєнко прагнув отримати ділянку, яка належить будівельному комбінату парламенту під забудову. З цією метою він залучив групу осіб(за словами прокурора, наразі у «справі Ісаєнка» повідомлено про підозру 4 особам) та розробив схему, спрямовану на забудову ділянки, яка належить комбінату

Для легалізації схеми було розроблено план розвитку підприємства. Одним з варіантів розвитку, згідно з цим планом передбачав зміну цільового призначення земельної ділянки, яка належить підприємства та «списання нерухомого майна».  Ділянку планувалося отримати за заниженою вартістю.

Також прокурор навів фрагменти протоколів негласних розшукових дій. В одному з них, за версію слідства фігурує Дмитро Ісаєнко, якого інша особа називає Дмитро Валерійович

Зі свого боку адвокати Ісаєнка регулярно називали докази обвинувачення припущеннями. Зокрема, реагуючи на те, що у протоколі фігурує фізична особа Дмитро Валерійович, один із захисників зауважив:

«Однак звідки нам відомо, що це Ісаєнко», - наголосив один з захисників.

Інший захисник зауважив, що зміст протоколів про НСРД протирічать один одному.

Щодо стратегічного плану, захисник депутата зауважив, що на ньому стоїть підпис Володимира Слишинського(екс-першого заступника керівника апарату парламенту). Він також додав, що фінансове становище комбінату було не найкращим.

«Заборгованість по зарплаті 4 мільйони гривень…Не велась претензійна робота по дебіторській заборгованості», - наголосив він.

Захисник додав, що на ділянці комбінату дійсно планувалося житлове будівництво і частину квартир планували передати працівникам Апарату Верховної Ради.

«Що в цьому злочинного», - поцікавився захисник.

Врешті суд дослідивши частину матеріалів клопотання відклав його розгляд.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру народному депутату групи «Відновлення України» Дмитру Ісаєнку у спробі незаконно заволодіти землею та майном Державного будівельного комбінату.

За даними слідства, на початку 2020 року у нардепа виник план заволодіти ділянкою, на якій розташовувався «Держбудкомбінат», аби надалі побудувати там житловий комплекс. Для цього він вступив у змову з працівниками ДП та тодішнім заступником керівника Апарату ВРУ, до сфери управління якого входило згадане держпідприємство.

Ексдиректор ДП всупереч закону і без погодження парламенту провів аукціон для укладення інвестиційного договору на забудову земельної ділянки. У ньому перемогла підконтрольна нардепу-організатору схеми компанія. В укладеному інвестиційному договорі розмір пайової участі держпідприємства визначили у сумі близько 300 млн грн. Натомість, як встановили НАБУ і САП, реальна вартість ділянки й майна становила понад 525 млн грн.

Згодом підозрювані планували знести будівлі й знищити майно комбінату нібито через їх застарілість і несправність, а також скоротити працівників держпідприємства. Їхнім планам завадив накладений у серпні 2021 року за клопотанням НАБУ і САП арешт на земельну ділянку. Завдяки цьому її забудові вдалося запобігти.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», напередодні Вищий антикорупційний суд частково задовольнив клопотання САП та додав до переліку обов’язків підозрюваного у незаконному преміюванні ексочільнику НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву носіння електронного браслета.

Автор Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду