Прокурор САП у справі Андрія Пивоварського покликав на допомогу детектива НАБУ та заявив, що стороні захисту документи по справі не потрібні

13:25, 16 березня 2023
Під час продовження у ВАКС обрання запобіжного заходу екс-міністру інфраструктури Андрію Пивоварському виявилося, що без детектива НАБУ прокурор САП з обвинуваченням впоратися не може.
Прокурор САП у справі Андрія Пивоварського покликав на допомогу детектива НАБУ та заявив, що стороні захисту документи по справі не потрібні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

15 березня у Вищому антикорупційному суді продовжили розглядати клопотання про обрання запобіжного заходу колишньому міністру інфраструктури Андрію Пивоварському, якого слідство підозрює у завданні збитків порту «Південний».

Засідання розпочалося з того, що у ньому на допомогу прокурору САП Віталію Пономаренку забажав брати безпосередню участь детектив НАБУ Віктор Катеринюк.

Нагадаємо, що з Віталієм Пономаренком пов’язана цікава історія. Як раніше повідомляло НАБУ, «поза межами здорового глузду прокурор Пономаренко втретє закрив справу «Роттердам+». І це попри той факт, що попередні його рішення аналогічного змісту скасовувалися прокурором вищого рівня і судом, які погодилися з позицією детективів, що оцінку справі має надати суд». Тоді НАБУ звернулося до Генпрокурора задля зміни старшого групи прокурорів, «який вдається до будь-яких дій, аби запобігти скеруванню справи до ВАКС».

Згодом на той час Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що ухвалила рішення провести службової перевірки прокурора САП Віталія Пономаренка.

Також, як зауважував Центр протидії корупції, прокурор САП Віталій Пономаренко, який незаконно закривав справу «Роттердам+», оскаржив до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду (ВАКС) рішення про відновлення справи, хоча воно не підлягало оскарженню.

Без детектива НАБУ нікуди

Отже, 15 березня детектив Національного антикорупційного бюро Віктор Катеринюк, який готував клопотання про запобіжний захід для колишнього міністра, сів поруч з прокурором САП та почав вимагати від судді ВАКС допустити його для виступів у судовому засіданні.

Разом з тим, як зауважила сторона захисту, стаття 193 Кримінального процесуального кодексу встановлює вичерпний перелік осіб, які можуть брати участь у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу. Це прокурор, підозрюваний, обвинувачений, його захисник.

Попри це присутній детектив НАБУ попросив суд допустити його до участі у судовому розгляді, а Віталій Пономаренко, прочитавши з телефону норми КПК, його підтримав, зазначивши свою думку, що детектив НАБУ – «це теж сторона обвинувачення».

«Прокурор є неповноцінним учасником? Та не володіє матеріалами справи?» - запитали адвокати.

Врешті слідчий суддя ВАКС Володимир Воронько вирішив залишити детектива поруч з прокурором, однак заборонив йому брати активну участь у судовому розгляді.

Втім, детектив НАБУ не зміг втриматися і вирішив підказувати прокурору та звертав його увагу на окремі документи.

Як пізніше з’ясувалося це був не останній гарячий епізод судового засідання. «Тут згадали моє прізвище, я можу пояснити…», - час від часу підскакував і робив репліки Катеринюк, який явно намагався допомогти «колезі».

Навіщо адвокатам документи по справі?

Після заслуховування поручителів суд перейшов до дослідження матеріалів клопотання. На початку цієї стадії судового розгляду прокурор попросив суд долучити до матеріалів справи заяву про залучення державного підприємства Адміністрація морських портів в якості потерпілої сторони у справі (Пивоварського підозрюють у завданні збитків порту «Південний», який входить в сферу управління АМПУ), зазначивши, що отримана письмова згода.

Зі свого боку, адвокат Пивоварського зауважив, що станом на момент повідомлення про підозру та подання клопотання про застосування запобіжного заходу жодних потерпілих осіб не було.

Суддя залишив зазначений документ у матеріалах кримінального провадження «для формування уявлення».

Інший доказ сторони обвинувачення, як пізніше виявилося, стосувався періоду, коли Андрій Пивоварський вже не був міністром. Йдеться про аудиторський звіт, який сторона обвинувачення наводить як доказ того, що порт «Південний» з 2017 року недоотримав кошти від корабельного збору.

«Він вже не був на посаді. Як можна інкримінувати подію, якщо в нас відсутній суб’єкт, що виключає склад злочину?», - зауважив захисник.

Прокурор Пономаренко не заперечив проти аргументів захисників. «Є дії, які і надалі призводять до негативних наслідків», - зазначив він.

Під завісу третьої години судового засідання напруження у залі засідань зростало.

З’ясувалося, що у захисників екс-міністра були наявні не всі матеріали клопотання детективів.

«Висновок економічної експертизи нам було надано не у повному обсязі… Даний документ взагалі не може братися до уваги судом», - зазначили захисники.

Зі свого боку, прокурор Пономаренко зауважив, що у захисників начебто «було три тижні» для того, щоб отримати ці матеріали. Детектив НАБУ його підтримав.

«Обвинувачення зобов’язано надати усі матеріали…

20 детективів не змогли зробити копії для сторони захисту?», - зауважив захисник Пивоварського, звертаючись до детектива НАБУ

«Ні», - відповів той.

Врешті слідчий суддя припинив суперечку, і, після дослідження частини матеріалів, відклав розгляд питання про запобіжний захід на 16 березня.

Зазначимо, як раніше повідомляли ЗМІ, детектив Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Віктор Катеринюк купив цінні папери (деривативи) підприємства «Київметбудінвест» на понад 1 млн. гривень. Крім того, він придбав квартиру за мільйон.

Автор: Ярослав Конощук, Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду