Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна та Марії Львової-Бєлової в зв’язку з депортацією дітей

17:37, 17 березня 2023
Володимира Путіна тепер можуть арештувати: суд в Гаазі видав ордер на арешт.
Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна та Марії Львової-Бєлової в зв’язку з депортацією дітей
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Сьогодні, 17 березня 2023 року, Палата попереднього провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох осіб у контексті ситуації в Україні: Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової (наразі Уповноважена при Путіні з прав дитини).

Як зазначає Міжнародний кримінальний суд, Путін, президент Російської Федерації, несе відповідальність за військовий злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії (згідно зі статтями 8(2)(a)(vii) і 8(2)(b)(viii) Римського статуту).

«Існують розумні підстави вважати, що пан Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини,

(i) за вчинення дій безпосередньо, спільно з іншими та/або через інших (стаття 25(3)(а) Римського статуту),

і (іі) за його неспроможність здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими, які вчиняли дії або допускали їх вчинення, і які перебували під його ефективним керівництвом (стаття 28(b) Римського статуту).

Марія Львова-Бєлова, Уповноважений з прав дитини в Офісі Президента Російської Федерації, несе відповідальність за військовий злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переселення населення (дітей) з окупованих територій України до Російської Федерації (відповідно до статей 8(2)(a)(vii) та 8(2)(b)(viii) Римського статуту).

На підставі клопотань прокуратури від 22 лютого 2023 року Палата попереднього провадження ІІ визнала, що є розумні підстави вважати, що кожен підозрюваний несе відповідальність за військовий злочин у вигляді незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих територій України до Російської Федерації, на шкоду українським дітям.

Палата визнала, що ордери є таємними, щоб захистити потерпілих і свідків, а також забезпечити розслідування.

Тим не менше, пам’ятаючи про те, що дії, про які йдеться в даній ситуації, нібито тривають, і що обізнаність громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому скоєнню злочинів, Палата вважає, що в інтересах правосуддя дозволити Секретаріату публічно оприлюднювати наявність ордерів, імена підозрюваних, злочини, за які видані ордери, і види відповідальності, встановлені Палатою. Вищезазначені ордери на арешт видані за поданими прокуратурою клопотаннями 22 лютого 2023 року.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд