Депутати хочуть позбавити підсанкційних вкладників-фізосіб банків-банкрутів права на відшкодування

11:00, 18 березня 2023
Передбачається, що Фонд гарантування вкладів не відшкодовує кошти фізичних осіб, розміщені на вклад у банку, стосовно яких застосовано санкції іноземними державами.
Депутати хочуть позбавити підсанкційних вкладників-фізосіб банків-банкрутів права на відшкодування
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» та опозиції серед яких голова комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев та перший заступник очільника податкового комітету парламенту Ярослав Железняк зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9107 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану, який, зокрема передбачає не відшкодування коштів у банках, визнаних неплатоспроможними, особам стосовно яких застосовані санкції та може стати кроком до виведення з ринку колишнього «Альфа-банку».

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 26 закону «про систему гарантування вкладів фізичних осіб» та визначити, що Фонд гарантування вкладів не відшкодовує кошти  фізичних осіб, розміщені на вклад у банку, стосовно яких застосовано санкції іноземними державами (крім держав, що здійснили або здійснюють збройну агресію проти України). Таким чином фізичним особам, які потрапили під іноземні санкції та мають рахунки в українських банках, що стали банкрутами або будуть ліквідовуватися  не варто розраховувати на відшкодування в сумі до 200 тисяч гривень.

Решта ж вкладників фізосіб, згідно з законом, отримають свої кревні як це і передбачено законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Крім цього передбачається особливий порядок відшкодування збитків для осіб, що постраждали через ліквідацію банку, який виводиться з ринку через потрапляння у санкційний список власника чи власників (наразі під критерії потрапляє колишній «Альфа банк». Передбачається, що зазначені особи можуть відшкодувати збитки за рахунок держави-агресора. Змінами до цивільного процесуального та господарського процесуального кодексів визначено, що єдиним способом захисту прав осіб, які зазнали збитків внаслідок ліквідації банку або виведення з ринку системно важливого банку є відшкодування завданої шкоди в передбаченому нормами міжнародного права порядку виключно за рахунок коштів держави (держав), що здійснила (здійснили)/здійснює (здійснюють) збройну агресію проти України.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», на розгляд депутатів планують внести законопроєкт, який може призвести до націоналізації колишнього «Альфа-банку».

Автор Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду