Рада схвалила закон про іспити для отримання громадянства України: є винятки

14:25, 21 березня 2023
Згідно з законом претенденти на громадянство України мають скласти іспити з української мови, основ Конституції та історії України. Водночас особи, що мають заслуги перед Україною та прийняття яких до громадянства становить державний інтерес мають право не складати мовний іспит.
Рада схвалила закон про іспити для отримання громадянства України: є винятки
Фото: 24tv.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому законопроєкт №7606 про внесення змін до Законів України "Про громадянство України" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо умов прийняття до громадянства України, що передбачає обов’язковий іспит, зокрема з української мови для отримання громадянства. За відповідне рішення проголосував 281 народний депутат.

Ухваленим законом встановлено зобов’язання для іноземця, який хоче набути громадянства України, скласти іспити з основ Конституції України, історії України та на рівень володіння державною мовою та подати документи, які підтверджують складання іспиту. При цьому іноземець має 2 роки на складання іспитів з часу подання відповідного зобов’язання. В іншому разі така особа втрачає громадянство.

Складання іспитів з основ Конституції України, історії України здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Законопроєктом також закріплюється зобов’язання для претендентів на громадянство володіти державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови.

Разом з тим особи, які мають визначні заслуги перед Україною та прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України, які в установленому законодавством України порядку проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, у тому числі які нагороджені державною нагородою, які отримали посвідку на тимчасове проживання мають право на набуття громадянства України без засвідчення рівня володіння державною мовою. Такі особи зобов’язані опанувати державну мову на рівні, визначеному законодавством, протягом двох років з дня набуття громадянства України.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 12 липня 2022 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні буде введено обов’язковий іспит на знання державної мови та Конституції для отримання громадянства.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва