Рада ухвалила закон про одноразові виплати чиновникам, які стали особами з інвалідністю на війні: скільки платитимуть

19:00, 25 березня 2023
Згідно до закону працівники об’єктів критичної інфраструктури, чиновники, які стали особою з інвалідністю під час проходження публічної служби в районах бойових дій отримають одноразові виплати. Їхній розмір може бути фактично меншим, ніж визначено у законі.
Рада ухвалила закон про одноразові виплати чиновникам, які стали особами з інвалідністю на війні: скільки платитимуть
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №7353 про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури, який передбачає одноразові виплати в разі поранення працівникам публічної служби, що перебували в районах бойових дій, або обстрілів країни-окупанта, а в разі їхньої загибелі  - членам родин. За відповідне рішення проголосували 275 народних депутатів.

Закон спрямований на підтримку деяких категорій осіб, які стали особами з інвалідністю у зв’язку з пораненням, каліцтвом, контузією або внаслідок захворювання, пов’язаних з виконанням посадових (службових, професійних) обов’язків у період військової агресії Російської Федерації проти України в районах проведення воєнних (бойових) дій або в районах, що піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам, а у разі загибелі (смерті) зазначених осіб - на підтримку членів їхніх сімей.

Ухвалений закон передбачає одноразову грошову виплату людям, які загинули або отримали поранення під час виконання своїх обов’язків у період дії воєнного стану — це  працівники об’єктів критичної інфраструктури та уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування або членам їх родин. Можливо до цього переліку буде додано і військових кореспондентів. Остаточне рішення з цього приводу має ухвалити Кабінет Міністрів.

Виплати передбачаються такі:

1 млн грн — у разі загибелі;

від 200 тис грн до 800 тис грн — у разі встановлення групи інвалідності від ІІІ до I.

При цьому ухваленим законом передбачена квазірозстрочка. Законодавець дозволив виплачувати особам, які мають право на виплату частину суми, а різницю доплачувати у порядку визначеному Кабінетом міністрів.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада перенесла щорічні виплати ветеранам та жертвам нацистських переслідувань з травня на День Незалежності.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва