Вища рада правосуддя звернулася до Офісу Генпрокурора у зв’язку з тиском на суддів ПЗАГС з боку мера Одеси Геннадія Труханова

15:30, 30 березня 2023
Наразі в ЄРДР зареєстроване кримінальне провадження щодо втручання Одеським міською головою Геннадієм Трухановим в діяльність суддів за частиною 2 ст. 376 КК, санкція якої передбачає позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років.
Вища рада правосуддя звернулася до Офісу Генпрокурора у зв’язку з тиском на суддів ПЗАГС з боку мера Одеси Геннадія Труханова
Фото: unian.net
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

30 березня Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів Південно-західного апеляційного господарського суду Якова Савицького, Галини Разюк та Галини Діброви та зборів суддів Південно-західного апеляційного господарського суду про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя.

За результатами розгляду ВРП ухвалила рішення звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному 14 березня 2023 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 376 Кримінального кодексу України, за фактами, викладеними в повідомленнях суддів та зборів суддів Південно-західного апеляційного господарського суду. А також звернутися до Одеської міської ради щодо неприпустимості надання посадовими особами цього органу місцевого самоврядування публічних коментарів, які підривають незалежність судової влади, що негативно позначається на авторитеті правосуддя.

Нагадаємо, як раніше писала «Судово-юридична газета», 28 лютого колегія суддів Південно-західного апеляційного господарського суду звернулася до Вищої ради правосуддя та Генпрокурора із повідомленням про втручання в їхню діяльність.

Як зазначено у повідомленні суддів, на розгляді суду перебувала апеляційна скарга Одеської міської ради та Виконавчого комітету Одеської міської ради на рішення Господарського суду Одеської області від 28.06.2022 по справі №916/3698/20.

Позовні вимоги по справі полягали у визнанні противоправним та скасуванні рішення Виконкому Одеської міської ради №237 від 03.07.2020, на підставі якого  було зареєстровано право власності на об'єкт – громадську будівлю (100%), без врахування наявності чинного та зареєстрованого на момент розгляду справи права власності на окремі частини даного об’єкту за іншою особою.

Підставою звернення стали два відео звернення Одеського міського голови Геннадія Труханова, які були розміщені у публічному доступі на офіційних ресурсах: Telegram-каналі «Одеса-Офіційно» та You-Tube каналі Одеської міської ради - Думская, 1 та в подальшому розтиражовані по місцевим телеграм-каналам.

У зверненні суддями наголошено, що Геннадій Труханов одночасно є головою Виконавчого комітету Одеської міської ради, який, в своєю чергу, є відповідачем у даній справі.

Водночас, з аналізу відеозвернень Одеського міського голови до мешканців Одеси вбачається, на думку суддів, по-перше, як необізнаність щодо предмету позовних вимог у справі, яку було прокоментовано громадськості, так і взагалі щодо самої процедури її судового розгляду.

Питання щодо визнання права власності за будь-якою іншою особою взагалі не розглядалося та не вирішувалося судом в рамках розгляду даної справи. Натомість, судовий спір стосувався лише оцінки правомірності державної реєстрації ста відсотків права власності на будівлю за умови наявного іншого, не припиненого у законному порядку права власності на частину даної будівлі за іншою особою, надання оцінки якому не входило до предмету даної справи, а підлягає з’ясуванню в інших судових справах.

Неправдиве та маніпулятивне твердження про розгляд судового спору всього за 3 (три) хвилини є таким, що спотворює реальний розгляд справи, оскільки справа розглядалася в судових засіданнях з 15.09.2022, і у ній неодноразово оголошувались перерви, зокрема, і за клопотаннями Одеської міської ради та Виконавчого комітету Одеської міської ради.

По-друге, відеозверненнями Одеський міський голова Геннадій Труханов фактично надав правову оцінку рішенню суду у публічній площині та у непроцесуальний спосіб, звинувативши суд у злочинних діях.

Отже, фактично вказані відео мали на меті сформулювати у суспільства негативне ставлення до суду та судового рішення, повний текст якого на момент другого відеозвернення  ще навіть не було складено та опубліковано.

Крім того, суддями акцентовано, що у відео зверненнях свідомо було персоналізовано особу, яка по суті особисто не була учасником судового провадження, проте загальновідомо, що останнім часом є запит суспільства щодо надання оцінки його діяльності компетентними органами, до яких, згідно законодавства, ні суд, ні Одеська міська рада не відносяться, що в свою чергу є прямою маніпуляцією громадською думкою.

Збори суддів переконані, що такі публічні заяви є прямою погрозою суддям Південно-західного апеляційного господарського суду, що прямо суперечить принципам закріпленим у Конституції та передбачає кримінальну відповідальність за втручання у будь-якій формі в діяльність судді.

Звертаючись до Вищої ради правосуддя судді просили вжити реальних заходів з метою забезпечення гарантованого Конституцією принципу незалежності суддів, недопущення поведінки, яка може бути розцінена як вплив та втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя та до Генерального прокурора щодо надання правової кваліфікації діям голови Одеської міської ради за ознаками ст.376 КК України.

Слід зазначити, що станом на даний час в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстроване кримінальне провадження за обставинами, викладеними у зверненні судді Південно-Західного апеляційного господарського суду, щодо втручання Одеським міським головою Геннадієм Трухановим в діяльність суддів під час здійснення судового провадження за апеляційною скаргою Одеської міської ради та Виконавчого комітету Одеської міської ради на рішення Господарського суду Одеської області від 28.06.2022 у справі 916/3698/20.

При цьому кримінальне провадження зареєстроване за статтею КК України 376, частина 2.

Відповідно до частини 2 статті 376 втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення, якщо воно вчинено особою з використанням свого службового становища, караються позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років або арештом на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк до 3 років.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва