Єврокомісія може інвестувати заморожені російські активи у європейські облігації, - Die Welt

16:23, 13 квітня 2023
У документі, доступному Die Welt, Єврокомісія дійшла висновку, що заморожені резерви чіпати не можна, бо одного разу, коли війна закінчиться, їх доведеться повернути Росії. Але чиновники вигадали план: інвестувати заморожені резерви російського центрального банку в європейські державні облігації.
Єврокомісія може інвестувати заморожені російські активи у європейські облігації, - Die Welt
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Єврокомісія прагне використати гроші від санкцій проти Росії для фінансування відновлення України. Втім, спочатку треба знайти ці гроші, а юридична ситуація незрозуміла, як свідчать неопубліковані документи. Але Брюссель вигадав хитрість, пише  Die Welt.

Усі російські активи, заморожені європейською владою, — яхти олігархів, їхні середземноморські вілли, резерви центрального банку — мали використовуватися для відновлення України. Саме до цього закликає голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. І в цьому випадку вона розуміє це буквально. Багато членів Європейського парламенту та кілька держав-членів вітають таку ідею, включаючи Польщу, Латвію, Литву та Естонію. Усі вони хочуть взяти заморожене багатство росіян та використати його для будівництва нових будинків, шкіл та лікарень в Україні. Цей план є безпрецедентним в історії міжнародного співтовариства. Навіть у всьому світі є лише кілька прецедентів. Одним із них є Ірак: у 2003 році міністерство фінансів США конфіскувало частину активів Саддама Хусейна.

Проект ЄС делікатний. І, можливо, приречений на провал, зазначає видання. Справа в тому, що навіть зараз незрозуміло, де саме в Європі знаходяться резерви російського Центробанку – це найбільша сума, за оцінкою комісії, близько 300 мільярдів євро.

Відстежити російські резерви за кордоном дуже складно, розповіли Die Welt кілька інсайдерів, знайомих із планами ЄС. Зрештою, не йдеться про золоті зливки, що зберігаються в сховищах інших установ, таких як Банк Англії або Банк Франції, а про залишки на безлічі різних рахунків, які іноді було важко віднести до центрального банку в Москві. «Полювання за скарбами Набіулліної» в Європі виявляється складнішим, ніж передбачалося. Юридичні перешкоди для проекту високі. Комісія навіть розглядала питання щодо накладення штрафів на ті країни ЄС, які недостатньо оперативно надають інформацію про місцезнаходження російських запасів. Але більше дюжини урядів чинили опір, тому ЄК відмовилася від плану, зазначає Die Welt.

Неясно, коли можна буде очікувати на появу того, що брюссельські чиновники називають «картою російських грошей». Навіть якщо Брюссель знайде їх, залишиться одне гостре питання: чи зможе ЄС використати ці гроші для відновлення України? Політична воля до цього є. Але юридичні бар'єри високі.

У неопублікованому документі, доступному Die Welt, Єврокомісія дійшла протверезного висновку: заморожені резерви чіпати не можна, бо одного разу, коли війна закінчиться, їх доведеться повернути Росії. Але чиновники вигадали план.

Можна було б, пишуть вони, вкласти гроші та надати виручені кошти Україні. Комісія пропонує інвестувати заморожені резерви російського центрального банку в європейські державні облігації та очікує річний дохід у розмірі 2,6%.

На думку влади, цей «надзвичайний захід», ймовірно, юридично можливий, особливо з урахуванням грубих порушень Росією міжнародного права.

Непроста справа і з активами олігархів. До жовтня минулого року ЄС заморозив близько 17 мільярдів євро. У березні цього року – після більш ніж 12 місяців війни та десяти пакетів санкцій – їх сума досягла 21 мільярда. Сума майже не збільшилася, незважаючи на всі вимоги, щоби Росія заплатила за свої дії. Деякі країни ЄС заморозили великі суми, наприклад, Бельгія та Люксембург. Але інші досягли незначного прогресу або не досягли його зовсім. Мальта заморозила лише 222 470 євро, Греція — 212 201 євро. Комісія припускає, що десятки мільярдів все ще можуть бути у ЄС.

Зрештою, близько 1500 росіян, які, як то кажуть, близькі до Путіна, потрапили під санкції. Але їхні активи часто добре заховані: яхти належать компаніям із непрозорими структурами, вілли — далеким родичам, яких немає у списку ЄС. І навіть якщо влада знайде активи і заморозить їх, ніхто не зможе їх конфіскувати. Це спрацює лише в тому випадку, якщо слідчі зможуть довести, що мільярдери вчинили злочин. ЄС доведеться розглядати кожну справу в суді, що може тривати роки.

Перші росіяни навіть успішно судилися проти каральних заходів. Наприклад, колишній гонщик Формули-1 Микита Мазепін. Минулого року Італія заморозила активи Мазепіна, зокрема віллу на Сардинії з басейном та видом на море вартістю 105 млн євро. Але кілька тижнів тому суд ЄС скасував санкції, оскільки не вдалося довести явного зв'язку Мазепіна з Путіним.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва