Конституційний Суд відкрив провадження у справі щодо конституційності «харківських угод»

13:52, 14 квітня 2023
Колегія суддів КСУ відкрила конституційне провадженні у справі за зверненням 49 депутатів стосовно відповідності основному закону «харківських угод».
Конституційний Суд відкрив провадження у справі щодо конституційності «харківських угод»
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Друга колегія суддів Другого сенату відкрила конституційне провадження у справі за конституційним зверненням 49 народних депутатів України про надання висновку щодо конституційності Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 21 квітня 2010 року, ратифікованої парламентом 27 квітня.

Зазначається, що депутати просять Суд визнати зазначені угоди неконституційними, оскільки вони не відповідають „принципам забезпечення національної безпеки».

Крім цього суб’єкти подання наголошують на відсутності нормативно-правової бази для вчинення міжнародної угоди такого змісту та не відповідності документа статті 17 Основного закону.

На одному із засідань Велика палата Суду визначить форму конституційного провадження у цій справі.

Ще у 2021 році у парламенті було зареєстровано законопроєкт про денонсацію «харківських угод». За даними сайту парламенту він опрацьовується у комітеті.

Крім цього, як повідомляла «Судово-юридична газета», зареєстровано законопроєкт, який передбачає люстрацію депутатів, які підтримали «харківські угоди».

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України