ЄС і Україна визнаватимуть і виконуватимуть судові рішення один одного

13:02, 24 квітня 2023
Це сприятиме визнанню та виконанню судових рішень ЄС та України у цивільних та комерційних справах, що робить його важливим інструментом сприяння міжнародній торгівлі.
ЄС і Україна визнаватимуть і виконуватимуть судові рішення один одного
Джерело фото: visegradinsight.eu
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

24 квітня Рада Європейського Союзу погодилася встановити договірні відносини з Україною в рамках Гаазької конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах (так звана Конвенція про судові рішення). Про це повідомляє Рада ЄС.

Ця Гаазька конвенція, укладена у 2019 році, є міжнародним договором, який зобов’язує держави-учасниці визнавати та виконувати судові рішення, винесені у цивільних або комерційних справах в інших державах-учасницях.

Гуннар Стрьоммер, міністр юстиції Швеції прокоментував, що з цим рішенням визнавати та виконувати рішення один одного зв’язки між ЄС та Україною лише зміцняться.

Так, у 2022 році Україна ратифікувала Конвенцію, згідно з якою договірні відносини між Україною та ЄС будуть встановлені 1 вересня 2023 року, якщо жодна з них не заперечуватиме.

Держави-члени Європейського Союзу вважають, що немає фундаментальних перешкод, таких як пов’язані з незалежністю та ефективністю судової системи, боротьбою з корупцією чи дотриманням основних прав, які могли б перешкодити ЄС вступити в договірні відносини з Україною.

Таким чином, сьогоднішнє рішення відкриває шлях для вступу ЄС у договірні відносини з Україною відповідно до Конвенції про судові рішення. Це сприятиме визнанню та виконанню судових рішень ЄС та України у цивільних та комерційних справах, що робить його важливим інструментом сприяння міжнародній торгівлі.

Конвенція про судові рішення була узгоджена на Гаазькій конференції з міжнародного приватного права та підписана 2 липня 2019 року. Вона набуде чинності 1 вересня 2023 року.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва