Законопроєкт про обмеження участі депутатів від ОПЗЖ у роботі парламенту відправлять до Венеційської комісії

13:18, 28 квітня 2023
Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендує відправити до Венеційської комісії для отримання висновку законопроєкт про обмеження участі депутатів, обраних від забороненої партії ОПЗЖ у роботі парламенту.
Законопроєкт про обмеження участі депутатів від ОПЗЖ у роботі парламенту відправлять до Венеційської комісії
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендує відправити законопроєкт №7424 про внесення зміни до статті 51 Регламенту Верховної Ради України щодо політичної відповідальності народних депутатів України від політичних партій, діяльність яких зупинена (призупинена) до Венеційської комісії для отримання висновку, який передбачає суттєве обмеження для депутатів для забороненої партії ОПЗЖ  на участь у роботі парламенту.  Відповідне рішення було ухвалено на засіданні комітету 27 квітня.

Зазначеним законопроєктом пропонується внести зміни до Регламенту та встановити, що у разі введення в дію Президентом України рішення Ради національної безпеки і оборони України про зупинення (призупинення) діяльності політичної партії, яка сформувала у Верховній Раді депутатську фракцію(таке рішення було ухвалено стосовно вже розпущеної фракції ОПЗЖ), депутати зазначеної фракції за рішенням парламенту не зможуть брати участь, зокрема у пленарних засіданнях, працювати в комітетах, брати участь у роботі делегацій.

Ініціатором обмеження прав депутатів партій, діяльність яких призупинена  може бути народний депутат, депутатська фракція (депутатська група). Для цього вона має подати заяву до Регламентного комітету.

В разі ухвалення зазначеного проєкту депутати, які були обрані до парламенту від забороненої партії «Опозиційна платформа за життя» майже не зможуть брати участь у роботі парламенту, однак збережуть депутатський мандат.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується на 10 років заборонити балотуватися у президенти депутатам від заборонених судом партій.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду