В Україні можуть на 10 років заборонити балотуватися у президенти депутатам від заборонених судом партій — законопроєкт

14:17, 11 березня 2023
Пропонується на 10 років заборонити балотуватися на посаду президента депутатам від ОПЗЖ, партії Регіонів та інших заборонених судом політичних сил.
В Україні можуть на 10 років заборонити балотуватися у президенти депутатам від заборонених судом партій — законопроєкт
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» та опозиції зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9081-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження участі в управлінні державою осіб, пов’язаних з політичними партіями, діяльність яких заборонена відповідно до закону, яким пропонується заборонити на 10 років зазначеним особам балотуватися в президенти.

Законопроєктом пропонується доповнити статтю 75 Виборчого кодексу новим пунктом такого змісту: Не може бути висунутий кандидатом та обраний Президентом України громадянин, який на момент початку тимчасової окупації Російською Федерацією окремих територій України та до моменту повного відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями, був (є), незалежно від строку дії відповідного мандату (мандатів), народним депутатом України, депутатом місцевої ради або сільським, селищним, міським головою, обраним від партії, діяльність якої заборонена, та/або входив (входить) до складу депутатської фракції, сформованої партією, діяльність якої заборонена.

Отже в разі ухвалення законодавчої ініціативи нинішнім нардепам обраним від ОПЗЖ та представникам інших заборонених політичних сил буде заборонено на 10 років балотуватися в президенти. Закрита дорога буде зазначеним особам і на державну службу.

Також для них передбачається встановлення аналогічної заборони на балотування до місцевих рад та на посади сільських, селищних та міських голів.

Як зазначається у пояснювальній записці, прийняття проекту Закону дозволить посилити національну безпеку, ефективно протидіяти загрозам суверенітету, територіальній цілісності та конституційному ладу в Україні.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується заборонити балотуватися до парламенту депутатам від заборонених політичних партій.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду