Нацбанк працює над планом валютної лібералізації, однак для плаваючого курсу гривні наразі відсутні передумови

07:45, 1 травня 2023
Національний банк планує до кінця червня представити план заходів з валютної лібералізації, однак наголошує на відсутності наразі передумов для повернення до плаваючого курсу.
Нацбанк працює над планом валютної лібералізації, однак для плаваючого курсу гривні наразі відсутні передумови
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національний банк розробляє план заходів з валютної лібералізації та планує його представити наприкінці червня, однак для скасування валютних обмежень і, зокрема вільного курсоутворення наразі не створені передумови. Про це на брифінгу заявили голова правління НБУ Андрій Пишний та його заступники Сергій Ніколайчук та Юрій Гелетій.

За словами заступника голови НБУ Юрія Гелетія, регулятор наразі не може назвати строки повернення до плаваючого курсу

«Ми розробляємо детальний план заходів. Ми будемо його обговорювати його з ключовими стейкхолдерами. Безумовно це є наші колеги з Міжнародного валютного фонду. Наш часовий пріоритет це кінець червня. В нас не буде дедлайнів ми будемо виходити з передумов», - зазначив Гелетій.

У свою чергу інший заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук розповів про передумови  повернення до вільного курсоутворення. Серед них зменшення чутливості валютного ринку до ситуативних факторів(зменшення ризику розкачування курсу спекулянтами, значної купівлі валюти компаніями та інших).

«Варто також додати такі передумови як загальна ситуація на валютному ринку і тут ми протягом останніх місяців маємо значне покращення у зв’язку зі зменшенням обсягу інтервенцій необхідних для підтримки курсу; зростання міжнародних резервів, обсяг яких вже становить понад 32 мільярди доларів», - зауважив Ніколайчук.

Зі свого боку голова НБУ Андрій Пишний зауважив, що «ми бачимо позитивні тенденції з точки зору дезінфляційного тренду ми вважаємо за необхідне створити стійкі передумови, що дозволять Національному банку перейти до стратегії валютної лібералізації». Серед передумов очільник НБУ назвав зв’язування вільної ліквідності в банківській системі(тобто збільшення попиту банків, зокрема на урядові цінні папери).

Як повідомляла «Судово-юридична газета», НБУ вирішив зберегти облікову ставку на рівні 25% річних, однак заявив про її можливе зниження у четвертому кварталі поточного року.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва