Депутати збираються зменшити в 6 разів штрафи за несвоєчасне інформування податкової про офшори

16:00, 30 квітня 2023
Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт про зменшення штрафу за несвоєчасне інформування податкової про набуття частки в іноземній компанії, тобто, зокрема про офшори.
Депутати збираються зменшити в 6 разів штрафи за несвоєчасне інформування податкової про офшори
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт №8137 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування контрольованих іноземних компаній, яким, серед іншого пропонується зменшити в 6 разів штрафи для платників податків за неподання інформації до податкової про контроль таким платником над іноземною компанією, тобто, зокрема за несвоєчасне повідомлення, зокрема про офшори.

Законопроєктом пропонується зменшити штрафи за несвоєчасне подання платником податків повідомлення про набуття частки в іноземній юридичній особі, утворенні без статусу юридичної особи, або про початок здійснення фактичного контролю за іноземною юридичною особою, або про відчуження частки в іноземній юридичній особі, або про припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою.

Зазначається, що неповідомлення контролюючою особою(українською компанією) контролюючого органу(податкової) про набуття частки в іноземній юридичній особі, утворенні без статусу юридичної особи, або про початок здійснення фактичного контролю за іноземною юридичною особою, або про відчуження частки в іноземній юридичній особі, або про припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою у строки визначені податковим кодексом тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожний такий факт(наразі штраф 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб).

Крім цього уточено підстави для проведення документальних позапланових перевірок з питань до тримання вимог Податкового кодексу України щодо оподаткування контрольованих іноземних компаній. Зокрема підставою для таких перевірок отримання контролюючим органом податкової інформації, що свідчить про неповідомлення чи не своєчасне повідомлення платником податків про контроль над іноземною компанією.

При цьому визначено, що податкові перевірки компаній, які контролюють, зокрема офшорки будуть проводитися рідше. Наразі встановлено право податкової перевіряти контролерів офшорів раз на два роки, а в разі, схвалення змін буде раз на три роки.

Це вже не перша спроба схвалити зазначений законопроєкт. Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада у листопаді минулого року профільний комітет рекомендував його схвалити у першому читанні, однак, врешті-решт парламентарі вирішили відправити законодавчу ініціативу на повторне перше читання.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області