Процес оптимізації судів продовжується – ДСА

11:08, 9 травня 2023
У ДСА хочуть знайти баланс між економією фінансових витрат на забезпечення діяльності судів та забезпеченням максимально високої якості правосуддя.
Процес оптимізації судів продовжується – ДСА
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Державній судовій адміністрації 8 травня 2023 року повідомили, що процес «оптимізації судів», який був «поставлений на паузу», все ж таки продовжується.

Як зазначив голова ДСА Олексій Сальніков, вже зараз потрібно «напрацювати єдині підходи та критерії в реорганізації роботи судів всіх рівнів»

Голова ДСА також зазначив що подальша робота торкнеться розрахунку рівномірного навантаження на суддів, визначення нової структури апаратів судів, пошуку можливостей для раціонального використання бюджетних коштів, а також подальшої цифровізації правосуддя.

Одне з головних завдань, на думку ДСА, полягає в «пошуку балансу між економією фінансових витрат на забезпечення діяльності суду та забезпечення максимально високої якості та належного рівня надання судових послуг».

Нагадаємо, що процес оптимізації місцевих судів в Україні розпочався ще в 2020 році, однак не завершений досі.

Через численні фінансові та організаційні проблеми, нова «мапа судів» так і не стала реальністю, а її запровадження неодноразово переносилось.

У підсумку, 1 грудня 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким вирішення питання створення нової мережі судів має завершитись вже після війни.  

Нагадаємо, що процес «оптимізації судів», про який неодноразово інформувала «Судово-юридична газета», передбачає, що замість 663 місцевих загальних судів в Україні залишиться близько 200 укрупнених окружних судів.

Наприклад, в Закарпатській області замість 13 місцевих судів залишиться лише 5

За розрахунками Комітету ВРУ з питань правової політики, нова карта судів України сприятиме економії видатків на судову владу.

А за розрахунками Ради суддів України процес «оптимізації судів» також має сприяти вирівнюванню середнього навантаження на суддів. Тобто кожен український суддя розглядатиме в середньому 500-700 справ на рік.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду