Депутати підтримали відстрочення звітування про контрольовані іноземні компанії

17:00, 14 травня 2023
Верховна Рада готується переписати правила оподаткування для власників контрольованих іноземних компаній(тобто, зокрема і для офшорів) надавши декому з них можливість заощадити на податках та відстрочивши звітування про КІК.
Депутати підтримали відстрочення звітування про контрольовані іноземні компанії
Зображення: freepik.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Знижки на штрафи для контролерів КІК та податкова амністія

Схваленим у першому читанні законопроєктом про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування контрольованих іноземних компаній, зокрема  зменшено розмір штрафів за неінформування податкової про контрольовані іноземні компанії(і, зокрема про офшори)ю

Зазначається, що неповідомлення контролюючою особою(українською компанією, фізичною особою) контролюючого органу(податкової) про набуття\втрати контролю чи купівлю\продаж частки у контрольованій іноземній компанії у строки визначені податковим кодексом тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожний такий факт(наразі штраф 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб).

Тобто санкція за зазначене порушення зменшується з 805 тисячі гривень до 134 200 грн ( у 2023 році).

Разом з тим, якщо контролер згадає про обов’язки перед податковою, скажімо, за рік, то сума штрафу зменшиться ще вдвічі(до 67100 грн станом на 2023 рік)

Якщо ж фізична особа чи компанія отримала\втратила контроль над іноземною компанією з 1 січня 2022 року  і до орієнтовано 1 січня 2023 року(орієнтована дата набуття чинності закону) забула чи «забула» про це вчасно повідомити податкову то таку особу чи компанію, в разі ухвалення запропонованих законодавчих змін не будуть штрафувати. Що дозволить ощадити на податках адже податковій не буде відомо, наприклад про компанію в офшорній юрисдикції.

Контроль фізичної чи юридичної особи над КІК визначається станом на 31 грудня відповідного календарного року

Перевіряти КІК стануть менше Черговими змінами до Податкового кодексу депутати уточнили підстави для проведення документальних позапланових перевірок податковою контролерів іноземних компаній . Зокрема податкова може прийти в гості в разі отримання інформації, «що свідчить про неповідомлення чи не своєчасне повідомлення платником податків про контроль над іноземною компанією».

При цьому визначено, що податкові перевірки компаній, які контролюють, зокрема офшорок будуть проводитися рідше. Наразі встановлено право податкової перевіряти контролерів офшорів раз на два роки, а в разі, схвалення змін буде раз на три роки. Під час перевірки контролери зобов’язані надати податківцям первинні документи на контрольовану компанію. При цьому платник податку не зобов’язаний надавати податківцям копії «первинки» у випадку надання разом із звітом про контрольовані іноземні компанії аудиторського висновку щодо фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, який не може містити відмову від надання висновку або негативного висновку

Відстрочка звітування про КІК «Директор» чи компанія – контролер іноземної компанії зможе подати звіт в податкову про таку компанію та розрахунок чистого доходу КІК за звітний період разом із відповідною податковою звітністю за наступний рік після звітного. Як зазначається у пояснювальній записці, у платників податків виникають значні труднощі щодо ефективного розрахунку відповідних показників, оскільки у багатьох юрисдикціях фінансовий рік, за даними якого формується фінансова звітність, не співпадає із календарним роком, тому передбачається відстрочення звітування.

Це вже не перша спроба схвалити зазначений законопроєкт. Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада у листопаді минулого року профільний комітет рекомендував його схвалити у першому читанні, однак, врешті-решт парламентарі вирішили відправити законодавчу ініціативу на повторне перше читання.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду