Прокурор працювала у «кімнаті прокурора» в апеляційному суді, однак керівництво прокуратури вирішило, що жінка прогулювала роботу

09:43, 26 травня 2023
Прокурори розбирались, де їх робоче місце – у службовому кабінеті прокуратури чи в «кімнаті прокурора» в апеляційному суді.
Прокурор працювала у «кімнаті прокурора» в апеляційному суді, однак керівництво прокуратури вирішило, що жінка прогулювала роботу
Фото: Полтавська обласна прокуратура
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Керівництво Полтавської обласної прокуратури спробувало притягнути до дисциплінарної відповідальності прокурора обласної прокуратури, яка, на думку керівництва, не дотримувалася робочого розпорядку.

Як зазначено у матеріалах дисциплінарної справи, прокурор Полтавської обласної прокуратури Світлана А. з 1 квітня по 21 червня 2022 року, по-перше, систематично запізнювалась на роботу, а по-друге, залишала робоче місце в прокуратурі раніше визначеного часу.

Іноді бувало так, що Світлана А. з’являлась на робочому місці в прокуратурі лише на 10-30 хвилин.

Крім того, якщо у Світлани А. у першій половині дня відбувались судові засіданні в Полтавському апеляційному суді, то на робоче місце в прокуратурі вона вже не поверталась.  

Якщо ж судові засідання відбувались у другий половині дня, то прокурор могла зайти у прокуратуру на 30 хвилин чи годину.

Службове розслідування, проведене за фактами порушення Світланою А. трудового розпорядку, дійшло висновку, що далеко не завжди, коли прокурор залишала робоче місце в обласній прокуратурі, в Полтавському апеляційному суді відбувались судові засідання за її участю.

Таким чином, на думку керівництва обласної прокуратури, прокурор ухилялася від виконання своїх професійних обов’язків.

У свою чергу, Світлана А. пояснила, що оскільки вона забезпечує підтримання публічного обвинувачення в Полтавському апеляційному суді, то своїм робочим місцем вона вважає не тільки службовий кабінет в обласній прокуратурі, а і спеціально обладнаний обласною прокуратурою кабінет в приміщенні апеляційного суду – «кімнату прокурора». В цьому кабінеті прокурори готуються до судових засідань, а також складають касаційні скарги.

Світлана А. також зазначила, що в «кімнаті прокурора» є все необхідне для підготовки к судовим засіданням, зокрема, офісна техніка, доступ до Internet та сейф, в якому зберігаються матеріали кримінальних проваджень.

За словами Світлани А., підготовка к судовим засідання саме в «кімнаті прокурора» була започаткована обласною прокуратурою вже давно і є досить ефективною.  

Наприклад, в «кімнаті прокурора» можна спокійно прослуховувати записи судових засідань, готувати касаційні скарги, ретельно вивчати матеріали кримінальних проваджень. Якщо судові засідання в той чи інший день відсутні, то прокурори можуть спокійно підготуватись до майбутніх засідань.

Також Світлана А. розповіла, що судові засідання не завжди починаються у заздалегідь визначений час, відтак вона вимушена чекати початку судового засідання в суді.

Вона додала, що у «кімнаті прокурорів» до судових засідань готується не тільки вона, але й інші прокурори.

В цілому, на думку Світлани А., підготовка прокурорів до судових засідань безпосередньо в апеляційному суді дозволяє більш ефективно готуватись до судових процесів та суттєво економити час.

Щодо випадків, коли Світлана А. дійсно не змогла вчасно прийти на роботу або не повернулась в обласну прокуратуру після судових засідань, то такі випадки прокурор пояснила поганим станом здоров’я або неналежною роботою громадського транспорту у зв’язку з повітряними тривогами. В будь-якому випадку, повідомила Світлана А., про відсутність в обласній прокуратурі вона повідомляла безпосереднього керівника.

Керівник Світлани А. у свою чергу також зазначив, що більшу частину робочого часу прокурор перебувала на роботі, хоча й в «кімнаті прокурорів» в апеляційному суді, де готувалась до судових засідань. Вказана діяльність Світлани А. підтверджується службовою перепискою з керівником.     

Керівник Світлани А. також повідомив, що особисто неодноразово бачив Світлану А. в «кімнаті прокурорів», хоча приїжджав в апеляційний суд без попереднього повідомлення.

Також він додав, що оскільки працівники Служби судової охорони добре знають прокурорів обласної прокуратури, то нерідко пропускають їх в суд без перевірки документів та фіксації у відповідному журналі.

Крім того, керівник Світлани А. повідомив, що у 2022 році прокурор декілька разів просила відпустити її з роботи через стан здоров’я та сімейні обставини.

Керівництво обласної прокуратури втім зазначило, що «кімната прокурорів» у Полтавському апеляційному суді не є службовим приміщенням обласної прокуратури, оскільки між прокуратурою та апеляційним судом не укладався договір оренди приміщень.  

Дослідивши позицію сторін, Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) зазначила, що акти про відсутність Світлани А. на роботі у квітні-червні 2022 року не складалися, а на своєму робочому місці в обласній прокуратурі вона була відсутня з дозволу безпосереднього керівника.  

Крім того, підкреслила КДКП, відсутність прокурора в будівлі прокуратури була обумовлена виконанням прокурором своїх посадових обов’язків, а саме забезпеченням підтримання публічного обвинувачення.

Відтак, в діях Світлани А. не виявлено ознак дій, що порочать звання прокурора, а тому підстави для притягнення прокурора до дисциплінарної відповідальності відсутні.

17 травня дисциплінарне провадження щодо Світлани А. було закрите.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва