Депутати планують запровадити кримінальну відповідальність за прояви нетерпимості

08:30, 27 травня 2023
Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт, який передбачає декриміналізацію відповідальності за порушення антидискримінаційного законодавства та кримінальну відповідальність за прояви нетерпимості.
Депутати планують запровадити кримінальну відповідальність за прояви нетерпимості
Фото: ВРУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт №5488 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації, яким пропонується декриміналізувати відповідальність за порушення законодавства про протидію дискримінації передбачивши за це штраф та кримінальну відповідальність за прояви нетерпимості.

Проєктом впроваджується відповідальність військовослужбовців за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації.

Також законодавча ініціатива вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального Кодексу України щодо визначення нетерпимості та впровадження відповідальності за її прояви.

Відповідно до документу нетерпимість ー це відкрите, упереджене, негативне ставлення стосовно категорії осіб, відмінних за такими ознаками, як раса, колір шкіри, політичні, релігійні та інші переконання, статева приналежність, вік, інвалідність, етнічне  та соціальне походження, громадянство, сімейний і майновий стан, сексуальна орієнтація, гендерна ідентичність, місце проживання, мова, або іншими ознаками.

Змінами до статті 161 Кримінального кодексу передбачено, що: Публічні заклики до насильства на ґрунті нетерпимості, а також інші вмисні дії, спрямовані на розпалювання ворожнечі та ненависті на ґрунті нетерпимості, – караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Проєктом також пропонується додати до обтяжуючих обставин за адміністративне правопорушення вчинення правопорушення з мотивів нетерпимості.

Крім того, замість кримінальної передбачена адміністративна відповідальність громадян за порушення антидискримінаційного законодавства у вигляді штрафу для громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн), а для посадових осіб та суб’єктів підприємницької діяльності – від трьохсот до п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 5100 до 8500 грн).

Проєкт закону розширює повноваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо запобігання та протидії дискримінації та надає йому право складати протоколи про адміністративні правопорушення.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», в ЄС планують карати за «гендерну дискримінацію» в оплаті праці.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду