Депутати готуються запровадити позасудове врегулювання спорів між споживачами та підприємцями

11:29, 28 травня 2023
Пропонується передбачити можливість позасудового врегулювання суперечок між підприємцями та споживачами стосовно товару не дорожчого за 50 тисяч гривень та гарантійного ремонту.
Депутати готуються запровадити позасудове врегулювання спорів між споживачами та підприємцями
Джерело фото: depositphotos.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада готується ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт № 6134 про захист прав споживачів (нова редакція), яким, серед іншого, пропонується запровадити позасудове врегулювання спорів між підприємцями та споживачами.

Законопроєктом пропонується встановити, що захист прав споживачів може здійснюватися органами позасудового врегулювання спорів. Органи позасудового врегулювання спорів розглядають справи, які стосуються придбаної продукції, вартість якої становить не більше ніж 50 тисяч гривень, порушень порядку гарантійного ремонту або заміни продукції, порушення умов доставки товарів, які придбані за договорами, укладеними поза офісними та торговельними приміщеннями.

Зазначається, що рішення, винесені органами позасудового врегулювання спорів, відповідно до їх компетенції є обов’язковими для виконання підприємцями.

Разом з тим, в разі незгоди з рішенням органу позасудового врегулювання спорів, споживач чи підприємець мають право оскаржити його у судовому порядку.

Згідно з перехідними положеннями проєкту закону процедура позасудового регулювання спорів між споживачем та підприємцем буде визначена окремим законом, який має напрацювати Кабінет Міністрів протягом 6 місяців після набрання чинності новою редакцією Закону “Про захист прав споживачів”.

Також законопроєкт передбачає, що споживач має право звернутися через портал «є-покупець» для врегулювання споживчого спору. Разом з тим сам портал, відповідно до перехідних положень має з’явитися не пізніше ніж за 3 роки після набуття чинності законом

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, яким передбачається встановлення мінімального гарантійного строку на товари.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки