Рада планує встановити мінімальний гарантійний строк на товари

13:02, 7 жовтня 2022
Пропонується передбачити 2-річну гарантію на нові товари і 1-річну - на вживані. Гарантійний строк на товар не може бути більшим, ніж строк служби.
Рада планує встановити мінімальний гарантійний строк на товари
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні нову редакцію закону «Про захист прав споживачів», який, зокрема, передбачає встановлення мінімального гарантійного строку на товар у 2 роки. За відповідне рішення проголосували 272 народних депутати.

Стаття 6 проєкту передбачає, що гарантійний строк на товари повинен встановлюватися залежно від його споживчих властивостей та становити не менше 2 років з моменту передачі товару споживачу, а для вживаного товару - не менше року. При цьому передбачено, що гарантійний строк на товар не може бути більшим, ніж строк служби.

На комплектуючі товару законодавець пропонує встановлювати також 2-річну гарантію, якщо інше не передбачене договором. У разі виконання ремонту під час гарантійного строку тривалість гарантії збільшується на час ремонту.

Також передбачається, що споживач має право повернути непридатний чи небезпечний продукт харчування до магазину в разі пред’явлення чека. Порядок повернення таких продуктів визначається урядом.

Чинна редакція закону передбачає, що гарантійний строк на комплектуючі вироби повинен бути не менший, ніж гарантійний строк на основний виріб, якщо інше не передбачено нормативно-правовими актами чи договором. Водночас встановлюється право споживача пред’являти претензію стосовно товарів без встановленого гарантійного строку протягом 2 років.

Для продукції, споживчі властивості якої можуть з часом погіршуватися і становити небезпеку для життя, здоров'я, майна споживачів і навколишнього природного середовища, встановлюється строк придатності, який зазначається на етикетках, упаковці або в інших документах, що додаються до неї при продажу, і який вважається гарантійним строком.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», стало відомо, що буде передбачати новий порядок ремонту побутової техніки.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд