Депутати хочуть на час воєнного стану зняти обмеження на строк досудового розслідування: є умова

19:32, 28 травня 2023
Пропонується на час воєнного стану не обмежувати строки досудового розслідування у кримінальних провадженнях, в яких нікому не повідомлено про підозру незалежно від дати внесення відомостей до ЄРДР.
Депутати хочуть на час воєнного стану зняти обмеження на строк досудового розслідування: є умова
Фото: radako.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» та опозиції зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9314 про внесення змін до статті 615 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей обчислення строків досудового розслідування в умовах воєнного стану, яким пропонується не обмежувати строки досудового розслідування у кримінальних провадженнях де нікому не було повідомлено про підозру.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 615 Кримінального процесуального кодексу та на час воєнного стану не встановлювати строк досудового розслідування у кримінальних провадженнях, в яких нікому не було повідомлено про підозру незалежно від дати внесенння відомостей до ЄРДР.

Як зазначається у пояснювальній записці, чинна норма частини 8 статті 615 КПК України передбачає, що у кримінальних провадженнях, в яких жодній особі не було повідомлено про підозру на дату введення воєнного стану, строк від зазначеної дати до дати припинення чи скасування воєнного стану не зараховується до загальних строків(досудового розслідування), тобто період воєнного стану у фактових кримінальних провадженнях не враховується до загального строку досудового розслідування.

«Однак таке формулювання не враховує випадків здійснення досудового розслідування по кримінальним провадженням, відомості про які внесені до ЄРДР після 24.02.2022 року, в яких жодній особі не було повідомлено про підозру після 24.02.2022 року», - зазначається у записці.

За словами депутатів в умовах воєнного стану можливості щодо проведення процесуальних дій можуть бути ускладнені або об'єктивно суттєво обмежені.

«Це унеможливлює або значно ускладнює процес розслідування та збирання доказів. Крім того, досудове розслідування по кримінальним провадженням, що пов’язані з воєнними злочинами, злочинами пов’язаними з колабораційною діяльністю ускладнюються рядом факторів, нетипових для інших кримінальних проваджень, таких як: перебування учасників кримінального провадження (потерпілих, свідків тощо) на тимчасово окупованих територіях, ведення активних бойових дій на території, де здійснюється досудове розслідування, неможливістю прибуття учасників для проведення процесуальних дій до органів, що здійснюють кримінальне провадження тощо», - зазначають депутати, додаючи, що зазначені обставини не дають можливість завершити досудове розслідування у визначений законодавством строк.

У зв’язку з цим, з метою однакового застосування норм статті 615 щодо обчислення перебігу строків досудового розслідування і були запропоновані зазначені законодавчі зміни.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», завершено розслідування стосовно колишнього першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області