Повернення ВРП функції з розгляду скарг на суддів відкладається: міжнародні партнери вважають, що Службу дисциплінарних інспекторів може вибрати Комісія з відбору до ВККС

16:00, 11 червня 2023
Міжнародні партнери вважають, що Службу дисциплінарних інспекторів, яка буде готувати дисциплінарні справи на суддів, може добирати Конкурсна комісія з добору ВККС, тому Комітет Верховної Ради з питань правової політики взяв паузу щодо законопроекту.
Повернення ВРП функції з розгляду скарг на суддів відкладається: міжнародні партнери вважають, що Службу дисциплінарних інспекторів може вибрати Комісія з відбору до ВККС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Законопроект, яким пропонується тимчасово повернути функцію з розгляду дисциплінарних скарг на суддів Вищій раді правосуддя (ВРП), поки не буде розглядатися Верховною Радою у другому читанні. Про це повідомив член Комітету Ради з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

Нагадаємо, 30 травня відповідний законопроект 9261 «щодо відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» Верховна Рада схвалила у першому читанні.

Профільний Комітет ВР з питань правової політики 8 червня готувався рекомендувати ухвалити його в цілому з урахуванням певних зауважень.

Однак врешті вирішено було його відкласти через те, як у ньому прописано процедуру конкурсу до Служби дисциплінарних інспекторів (яка має згодом бути сформована і перейняти від ВРП питання підготовки дисциплінарних справ).

На думку активістів та міжнародних партнерів цю Службу може відібрати Конкурсна комісія, яка відбирала кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

«Комітет з правової політики під керівництвом Дениса Маслова відклав розгляд законопроекту №9261 про службу дисциплінарних інспекторів. Можу лише привітати це виважене рішення.

Дякую колегам і міжнародним партнерам, які наполягли на необхідності передбачити прозорий добір інспекторів.

Нагадаю, ми з Олександрою Устіновою та Романом Грищуком подали поправки, в яких є кілька варіантів організації конкурсного відбору — комісією із залученням громадськості або вже наявною Конкурсною комісією з відбору до ВККС.

У чинному проекті закону зафіксована неприйнятна формула — «ручний» відбір подібно до конкурсу на держслужбу.

Зауважу, Конкурсна комісія з добору ВККС уже функціонує, має успішний досвід відбору кандидатів до ВККС, половина її складу — фахівці-міжнародники. Вони зможуть невідкладно розпочати конкурс і доволі швидко сформувати список рекомендованих кандидатів. Варіант підтримує і громадськість, і наші міжнародні партнери.

Тому у профільного комітету є все для того, щоби оперативно доопрацювати законопроект і винести його на розгляд сесійної зали. Не хочете брати наші правки - сформуйте комітетські та приймайте. Затягувати не варто, всі рішення не столі», - підкреслив Ярослав Юрчишин.

За день до цього він анонсував, що Комітет з правової політики планує відхилити його поправки до законопроекту №9261 щодо добору дисциплінарних інспекторів та «запровадити ручний, залежний конкурс».

За словами депутата, він з колегами запропонував кілька підходів конкурсу на посади інспекторів:

- за участі громадськості у конкурсній комісії

- за участі чинної Конкурсної комісії, яка відбирала кандидатів до ВККС.

«Обидва варіанти попередньо підтримки депутатів не знайшли. Наразі проект закону пропонує провести стандартний «ручний» конкурс за зразком конкурсу на держслужбу. Поясню, чому цього не можна допустити.

Дисциплінарні інспектори — це служба у секретаріаті ВРП, яка має допомагати членам ВРП при розгляді дисциплінарних скарг на суддів. Саме дисциплінарні інспектори мають аналізувати матеріали скарг на суддів, шукати додаткову інформацію, що підтверджує чи спростовує викладене у скарзі, а також готувати проект рішення ВРП щодо винуватості/чи ні у дисциплінарному проступку певного судді.

Відповідно, від якості, професійності, і головне доброчесності дисциплінарного інспектора великою мірою залежить доля скарги на певного суддю і фактичне очищення суддівського корпусу від порушників присяги.

Якщо добір дисциплінарних інспекторів буде відбуватись як конкурс на держслужбу, то до складу комісії, яка обиратиме дисциплінарних інспекторів, увійдуть представники секретаріату ВРП.

Тому конкурс на дисциплінарних інспекторів, запропонований комітетом з правової політики, — це небезпечна фікція, завдяки якій до служби інспекторів можуть потрапити залежні чи недоброчесні особи. У подальшому це може призвести до уникнення дисциплінарної відповідальності недоброчесними суддями і, навпаки, незаконного впливу на доброчесних і принципових суддів», заявив Юрчишин.

 Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді