Прикордонна служба заплуталася у підставах для відмови у виїзді дітей за кордон: що сталося

08:40, 14 червня 2023
Прикордонна служба спочатку розмістила, а потім видалила своє повідомлення щодо правил виїзду за кордон з дітьми: які ж правила діють насправді.
Прикордонна служба заплуталася у підставах для відмови у виїзді дітей за кордон: що сталося
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

13 червня Державна прикордонна служба повідомила, що «видані після 23 травня довіреності щодо виїзду дітей за кордон, які були викладені без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу та посвідчені нотаріусом, втрачають свою дійсність; такі довіреності, видані до 23 травня, будуть перевірятися прикордонниками».

Як зазначила ДПСУ, постановою КМУ № 469 передбачено, що нотаріально завірені довіреності на білому папері, видані після 23 травня, втрачають свою дійсність.

«Якщо ви, для прикладу, маєте подібну довіреність і плануєте відправити свою дитину за кордон на відпочинок та оздоровлення у супроводі третіх осіб, врахуйте, що вказані бланки, які видані після 23 травня, є недійсними. Також бланки, які отримані до 23 травня, у разі сумніву щодо їх дійсності можуть бути перевірені прикордонниками шляхом отримання довідки про підтвердження або спростування посвідчення нотаріусом такої довіреності, що в свою чергу передбачає відмову в перетинанні державного кордону до моменту отримання підтвердження від нотаріуса», - наголосили у ДПСУ.

Дійсно, 9 травня Кабмін вніс зміни до низки постанов щодо діяльності нотаріату та держреєстрації.

Зокрема внесено зміни до постанови КМУ від 28.02.2022 №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», якими передбачено регламентацію перевірки дійсності довіреності, оформленої без використання спеціальних бланків нотаріальних документів.

Як повідомив тоді член Комітету ВР з питань правової політики, депутат від «Слуги народу» Ігор Фріс, змінами до постанови 164 зокрема передбачено відновлення того механізму, який діяв до введення воєнного стану, відповідно до якого документ оформлявся із застосуванням спеціальних бланків нотаріальних документів.

Разом з тим, додається можливість перевірки дійсності довіреності, яка раніше була викладена на білому аркуші паперу.

Так, для перевірки дійсності довіреності, яка була викладена без застосування спецбланків на білому аркуші, заінтересована особа звертається з відповідною копією до нотаріуса, який зобов’язаний протягом 2 робочих днів видати довідку про підтвердження або спростування посвідчення ним такої довіреності.

Однак згодом Державна прикордонна служба видалила це повідомлення з сайту та повідомила наступне.

«Важлива інформація щодо перетинання кордону з дітьми!

У зв’язку з тим, що поширене Державною прикордонною службою України повідомлення щодо окремих питань перетинання державного кордону на виїзд з України дітьми набуло значної зацікавленості громадян, хочемо звернути увагу на наступне:

З 23 травня цього року не передбачено засвідчення справжності підпису на заяві про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон, викладеної без використання спеціальних бланків нотаріальних документів.

Засвідчення справжності підпису на заяві про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон, здійснені до 23 травня без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу з нанесеними на них реквізитами нотаріуса, залишаються дійсними.

Мова йде про заяви щодо надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон, оформлені у нотаріусів відповідно до питань нотаріату в умовах воєнного стану.

Це не стосується умови перетину кордону під час дії воєнного стану, коли виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі третіх осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків».

 В свою чергу, народний депутат Ігор Фріс повідомив наступне.

«Нотаріально посвідчені заяви батьків на виїзд дітей за кордон, викладені на білих аркушах паперу, є дійсними та можуть без обмежень використовуватися третіми особами для реалізації повноважень, зазначених у заявах».

Нотаріальна палата, зі свого боку, звернулася до Державної прикордонної служби України з приводу надходження скарг від нотаріусів та громадян щодо відмови на пунктах пропуску через державний кордон України у виїзді дітей за кордон у супроводі третіх осіб на підставі нотаріально оформленої заяви, викладеної на білому аркуші паперу.

«НПУ зазначає, що нотаріальні дії в умовах воєнного стану вчиняються з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (зі змінами), якою з 6 березня 2022 року було запроваджено можливість засвідчення справжності підпису батьків на заяві про виїзд дитини в супроводі третьої особи на білих аркушах паперу з нанесеними на них за допомогою комп’ютерної техніки певних обов’язкових реквізитів нотаріусів.

Акцентуємо увагу на неправомірності мотивації прикордонних служб у відмові приймати заяви на виїзд дітей за кордон, посвідчені нотаріусами на білих аркушах паперу, по причині відсутності їх підтвердження.

Законодавством не вимагалась і не вимагається підтверджувати чинність вчинення такої нотаріальної дії.

У цьому контексті, згідно Постанови перевірка дійсності стосується тільки довіреностей посвідчених на білих аркушах паперу.

Також звертаємо увагу, що виїзд дітей за кордон оформлюється заявою батьків через нотаріальне засвідчення справжності підпису батьків на заяві, а не через довіреність.

Отже, нотаріально посвідчені заяви батьків на виїзд дітей за кордон, викладені на білих аркушах паперу з дотриманням положень Постанови, є дійсними та можуть без обмежень використовуватися третіми особами для реалізації повноважень, зазначених у заявах.

З метою недопущення порушення прав дітей в умовах воєнного стану просимо врахувати вищевикладену інформацію під час реалізації покладених на Державну митну службу України та Державну прикордонну службу України завдань».

Повідомлення ДПСУ від 13.06 вже видалено з сайту Прикордонної служби

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді