Троє членів ВККС, які є військовослужбовцями, поки не будуть брати участі у засіданнях ВККС, — Роман Ігнатов

08:00, 18 червня 2023
Члени ВККС, які є військовослужбовцями, не будуть брати участі у засіданнях ВККС до моменту, коли зазначене питання буде або законодавчо врегульовано, або вони не будуть демобілізовані зі складу Збройних Сил.
Троє членів ВККС, які є військовослужбовцями, поки не будуть брати участі у засіданнях ВККС, — Роман Ігнатов
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Троє членів нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) зараз є військовослужбовцями. Це Олексій Омельян, Володимир Луганський, Ярослав Дух.

Про ризик обрання військовослужбовців на ті чи інші посади в органах судової влади говорилось вже неодноразово, оскільки за законом вони не можуть поєднувати дві посади одночасно.

Першою з цією проблемою зіткнулася Вища рада правосуддя, оскільки суддя та військовослужбовець Олена Ковбій досі не зарахована у штат Ради та лише час від часу бере участь у її засіданнях.

Нагадаємо, що ще у березні 2023 року Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував депутатам підтримати законопроєкт №8409, яким передбачалося припинення контракту військовослужбовця під час воєнного стану у разі його обрання (призначення) на посаду члена Вищої ради правосуддя. Разом з тим, цей законопроект не передбачає відповідне вирішення для членів ВККС.

А як ВККС буде виходити з такої ситуації, в ексклюзивному інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» пояснив голова Комісії Роман Ігнатов.

«Оскільки законодавче врегулювання цього питання наразі дійсно відсутнє, члени Комісії вирішили, що члени ВККС, які є військовослужбовцями, не будуть брати участі у засіданнях ВККС до моменту, коли зазначене питання буде або законодавчо врегульовано, або вони не будуть демобілізовані зі складу Збройних Сил.

Це, на нашу думку, дозволить убезпечити рішення Комісії, а також конкурсні процедури, від ризику судових позовів. Відтак, до вирішення зазначеної проблеми, у засіданнях ВККС будуть брати участь лише 13 членів Комісії», зазначив він.

Детальніше читайте у повній версії інтерв’ю за посиланням.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва