Парламентська ТСК розглянула питання, чому чоловіків до 25 років можуть мобілізувати

15:00, 22 червня 2024
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради заслухала проблему з мобілізацією чоловіків до 25 років, які не проходили військову службу чи військову кафедру, але були в свій час визнані обмежено придатними.
Парламентська ТСК розглянула питання, чому чоловіків до 25 років можуть мобілізувати
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради 19 червня розглянула проблему, через яку чоловіків до 25 років, які не проходили військову службу чи військову кафедру, але були в свій час визнані обмежено придатними, можуть мобілізувати. На відповідну колізію у законодавстві раніше звернула увагу «Судово-юридична газета». Як ми писали у відповідному матеріалі, йдеться про відсутність порядку переведення з обліку військовозобов'язаних на облік призовників чоловіків до 25 років, які раніше були визнані обмежено придатними, і надалі після проходження повторного медогляду будуть визнані придатними.

Результати засідання ТСК поки невідомі. Втім, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки Олександр Федієнко зазначив, що проблема у невідповідності постанови Кабміну від 16 травня 2024 р. №560 чинному закону про мобілізацію.

«Був запрошений на засідання, тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення.

Основні проблеми з якими громадяни України звертаються до ТСК:

Протиправні дії працівників ТЦК (Відео з силовими методами впливу)

Непрофесійна робота ВЛК (Скарга, що навіть не беруть аналізи та не визначають стан, одразу придатний)

Поновлення даних про себе у ТЦК, для подальшого бронювання військовозобовʼязаного.

відстрочка для батьків, які утримують три і більше дітей.

мобілізація до 25 років» - зазначив він.

Стосовно того, чому чоловіків до 25 років, які не проходили військову службу чи військову кафедру, але були в свій час визнані обмежено придатними, можуть мобілізувати, Федієнко зазначив, що проблема у тому, що «КМУ виписав постанову «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період» від 16 травня 2024 р. № 560 з явними перевищеннями норм діючого Закону».

«Був трошки приголомшений почутими фактами, вважаю що правоохоронні органи повинні ретельно розібратись, а у разі доведення вини, передати справу до суду» - зазначив він, не уточнюючи, про яку саме справу йде мова.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Гребенюк
    Наталія Гребенюк
    суддя Східного апеляційного господарського суду