«Що ж ми тягнемо кота за хвіст?» — суддя своєрідно поспілкувалася з учасниками судового процесу і отримала догану

07:45, 27 червня 2024
Суддю Приморського райсуду Одеси звинуватили у некоректній поведінці під час розгляду справи, але вона попросила зрозуміти її життєву ситуацію та повідомила, що особисто вибачилася перед учасником процесу.
«Що ж ми тягнемо кота за хвіст?» — суддя своєрідно поспілкувалася з учасниками судового процесу і отримала догану
Будівля Приморського райсуду міста Одеси, джерело фото - Судова влада
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Третя дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 26 червня 2024 року притягнула до дисциплінарної відповідальності суддю Краматорського міського суду Донецької області (у 2022 році відряджена до Приморського районного суду міста Одеси) Ларису Переверзеву.

Як зазначено у дисциплінарній скарзі адвоката Віктора Карагяура, поданої в інтересах його клієнта Владислава Ч., 18 жовтня 2023 року, під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, суддя Лариса Переверзева допустила некоректну поведінку та наполягала на тому, щоб Владислав Ч. «покаявся» у судовому процесі.

Третя дисциплінарна палата ВРП, дослідивши скаргу адвоката, встановила наступне.

18 жовтня 2023 року суддя Лариса Переверзева розглядала справу за ст. 124 (порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів) Кодексу про адміністративні правопорушення. Згідно з обставинами справи, 20 серпня 2023 року Владислав Ч., який перебував за кермом автомобіля Ford Fusion, не дотримався безпечного інтервалу руху та допустив зіткнення з мотоциклом Kawasaki на вулиці Фонтанська дорога в Одесі.

Згідно з висновками патрульної поліції, у ДТП був винен саме Владислав Ч. Водій мотоциклу також заявив про вину Владислава Ч., який, на думку власника Kawasaki, не надав йому перевагу на перехресті, хоча повертав з другорядної дороги.

У свою чергу Владислав Ч. наполягав, що у ДТП винен водій мотоцикла, оскільки саме він здійснював небезпечні маневри на дорозі та зачепив Ford.

Суддя Лариса Переверзева встановила провину саме Владислава Ч. та притягнула його до відповідальності – штрафу у розмірі 850 гривень. 9 квітня 2024 року постанову суду першої інстанції залишив в силі Одеський апеляційний суд.

Разом з тим, адвокат Владислава Ч. звернув увагу на поведінку Лариси Переверзевої в судовому засіданні.

На думку адвоката, суддя ставилася до його клієнта упереджено, вимагала від Владислава Ч. визнання вини у скоєнні ДТП, ще до рішення суду називала його «правопорушником» і в цілому спілкувалася відверто грубо.

Наприклад, під час судового засідання Лариса Переверзева, звертаючись до Владислава Ч., використовувала наступні речові обороти:

«Ну яка різниця яке дзеркало? Суду потрібно праве, ліве дзеркало чи жіноче дзеркальце? Ну так скажіть конкретно! Ну що ж ми тягнемо, скажемо так, кота за хвіст? Не можемо з вас витягнути де Фонтанська дорога, де Середньофонтанська дорога…?»

«Ви ж розповіли, а коли я питаю знову, ви дивитесь, наче я питаю яка сьогодні погода на Марсі!»

«У нас не якесь шоу, у нас не якісь змагання, що я маю вгадувати, а ви відмовлялися роз’яснювати. То ви можете розповідати те, що стосується обставин протоколу, а не взагалі про ваше життя?»

«А коли це ви нам придумали?»

«Ви не розумієте, що ми зараз не ваші відчуття розбираємо? Досі не зрозуміли?»

«Трошки в іншому місці мають хвилювати вас ваші відчуття»

«От що судді робити? Як суду впевнитися, хто каже правду, хто неправду?»

«Дотик» – це недоречний вислів стосовно Правил дорожнього руху, «дотики» бувають в інших місцях»

«Чому ви вважаєте, що тут люди несповна розуму?»

«Є кінець вашого знущання над судом?!»

«То ви хоч трошки каєтесь?»

Також Лариса Переверзева фактично заборонила Владиславу Ч. ставити питання потерпілому – водію Kawasaki, який також був присутній у судовому засіданні.

При цьому до водія Kawasaki Лариса Переверзева зверталася на «ти», у стилі «у тебе є до пана Ч. питання?».

Під час засідання дисциплінарної палати ВРП 26 червня Лариса Переверзева визнала, що поводила себе в судовому процесі неетично.

Також суддя повідомила, що 16 травня вона особисто вибачилася перед Владиславом Ч. прямо в Приморському райсуді Одеси.

«Я лише хотіла, щоб він зрозумів свої помилки і не потрапляв більше у ДТП», - зазначила Лариса Переверзева на свій захист.

І дійсно, на адресу Ради правосуддя надійшов лист від Владислава Ч., в якому він попросив не звільняти Ларису Переверзеву з посади судді за вчинення дисциплінарного проступку.

Також на підтримку судді до ВРП надійшло звернення суддів Приморського райсуду Одеси.

«У мене немає ані житла, ані майна. У мене є тільки робота. Якщо я опинюся на вулиці, я вже не виживу», - звернулася до членів Ради правосуддя Лариса Переверзева.

Суддя додала, що з 2014 року не проживає у себе вдома – у Донецьку, відтак, тривалий час вона здійснює правосуддя в судах інших міст. Така тривала невизначеність у певній мірі позначилася на емоційному стані судді. 

Втім, членів ВРП зацікавило, яким чином суддя змогла вибачитися перед учасником судового процесу, адже така форма як «вибачення судді» виглядає дещо дивно. До того ж, на думку членів дисциплінарної палати, таку зустріч з ініціатором дисциплінарної скарги можна сприймати як і своєрідний тиск на Владислава Ч., з метою змусити його відкликати жалобу до ВРП.  

Лариса Переверзева у свою чергу повідомила, що її зустріч з Владиславом Ч. у Приморському райсуді організували колеги, тобто судді Приморського райсуду, які знали його адвоката.

«Я дуже вас пройшу, дайте мені будь-ласка шанс», - звернулася до членів дисциплінарної палати Лариса Переверзева.

У підсумку, члени Третьої дисциплпніарної палати Ради правосуддя вирішили суворо не карати Ларису Переверзеву і за пропозицією члена палати-заступника голови ВРП Дмитра Лукянова, притягнули її до дисциплінарної відповідальності у виді догани з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом 1 місяця.

Автор В’ячеслав Хрипун

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд