Ухилянтів можуть обмежити у праві звернення за перереєстрацією авто

12:00, 29 червня 2024
Парламент розгляне законопроект, який вводить перевірку ГЦС МВС певного набору персональних даних при зверненні за отриманням водійського посвідчення, а також при державній реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку авто.
Ухилянтів можуть обмежити у праві звернення за перереєстрацією авто
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Парламент має намір змінити порядок державної реєстрації (перереєстрації) авто і встановити право перевіряти дані про особу, яка звернулася за послугою, з різних державних реєстрів.

Так, пропонується, аби територіальні органи  МВС під час звернення осіб за отриманням адміністративних послуг з реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів отримували інформацію, у тому числі для здійснення її перевірки, необхідної для надання таких адміністративних послуг, з інформаційних систем та електронних баз даних (реєстрів) органів виконавчої влади, інших державних органів, зокрема з Єдиного державного демографічного реєстру.

Відповідні норми містить законопроект 9504 щодо доступу до інформації, необхідної для надання адміністративних послуг у сфері дорожнього руху, який 23 травня рекомендований до схвалення Верховною Радою. Сам законопроект був внесений ще у липні 2023 року.

Таким чином, не виключено, що під час перереєстрації авто будуть перевірятися дані з Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних «Оберіг». Безпосередньо згадка про цей реєстр в законопроекті не вказана, однак він є державним електронним реєстром.

Також цим законопроектом Кабмін наділяється правом визначати порядок отримання інформації, у тому числі для здійснення її перевірки, необхідної для надання адміністративних послуг з отримання права на керування транспортними засобами, державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів, з інформаційних систем та електронних баз даних (реєстрів) органів виконавчої влади, інших державних органів, зокрема з Єдиного державного демографічного реєстру, а також обсягу такої інформації.

Тобто, Кабмін зможе визначити обсяг даних, які необхідні для перевірки особи, що звернулася за перереєстрацією авто.

Аналогічно територіальні органи МВС будуть отримувати з реєстрів та баз даних державних органів (зокрема з Єдиного державного демографічного реєстру) інформацію, необхідну для допуску громадян до керування транспортними засобами.

ГНЕУ ВР висловило свої зауваження щодо проекту.

Так, до компетенції Кабінету Міністрів у сфері дорожнього руху, визначеної ч. 1 ст. 4 Закону «Про дорожній рух» пропонується віднести «визначення порядку отримання інформації, у тому числі для здійснення її перевірки, необхідної для надання адміністративних послуг з отримання права на керування транспортними засобами, державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів, з інформаційних систем та електронних баз даних (реєстрів) органів виконавчої влади, інших державних органів, зокрема з Єдиного державного демографічного реєстру, а також обсягу такої інформації».

«Із наведеного незрозуміло, яка саме перевірка інформації, одержаної із державних реєстрів, мається на увазі, у чому вона полягатиме та які матиме правові наслідки» - зазначило ГНЕУ ВР.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 25 червня Кабмін вніс зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, якими передбачив, що нромадяни, які будуть звертатися до сервісних центрів МВС за перереєстрацією авто, підлягатимуть додатковій перевірці. Поки що йдеться про приведення Порядку у відповідність до Законом «Про санкції».

Нагадаємо, як раніше писала «Судово-юридична газета», закон про посилення мобілізації 10449 передбачає, що обсяги транспортних засобів за типами та марками, що планується залучити під час мобілізації, для підприємств усіх форм власності встановлять місцеві державні адміністрації за поданням ТЦК, яке, в свою чергу, отримає відомості про автомобілі юридичних осіб та громадян від МВС.

Йдеться про авто, які можуть бути призначені для доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань в рамках виконання підприємствами та громадянами військово-транспортного обов’язку. Також до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» вводиться нове поняття – частковий наряд. Відповідно встановлюється, що підприємства, установи і організації зобов’язані забезпечувати в разі мобілізації доставку транспортних засобів та техніки на збірні пункти та у військові частини у строк та місце, зазначені в частковому наряді.

Також ми писали, що ухилянтів будуть обмежувати у праві керування авто.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Ланкевич
    Андрій Ланкевич
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Андрій Гулик
    Андрій Гулик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Галина Морська
    Галина Морська
    суддя Херсонського окружного адміністративного суду
  • Марина Лозинська
    Марина Лозинська
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Ольга Кравчук
    Ольга Кравчук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду