На людей, які не оновили дані, ТЦК може скласти постанову лише після перевірки відсутності інформації в усіх реєстрах і виклику до ТЦК – заступниця міністра оборони

16:25, 28 червня 2024
Лише після того, як працівник ТЦК «посмикав» всі реєстри і викликав людину до ТЦК, він може скласти постанову – Катерина Черногоренко про процедуру притягнення до відповідальності за неактуалізацію військово-облікових даних.
На людей, які не оновили дані, ТЦК може скласти постанову лише після перевірки відсутності інформації в усіх реєстрах і виклику до ТЦК – заступниця міністра оборони
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

ТЦК зможе скласти постанову про притягнення людини до відповідальності за неоновлення військово-облікових даних лише після того, як працівник ТЦК перевірить, чи міститься ця інформація в інших реєстрах. Про це заявила заступниця міністра оборони з цифровізації Катерина Черногоренко в інтерв’ю «Армія ТБ».

Так, змінами до законодавства внесені норми, за якими штраф накладається лише у тих випадках, коли немає взаємодії з іншими реєстрами. Раніше про це писала «Судово-юридична газета».  

«Ми зараз внесли норму, що штраф накладається лише на тих осіб, які ухиляються від військового обліку, по яким немає інтеграції з іншими реєстрами. Наприклад, якщо є інтеграція з реєстром місця проживання, і ми можемо зробити запити по людині і отримати дані про місце проживання, то людина нічого не порушує, не приходячи і не оновлюючи дані про місце проживання.

Немає підстав, у КУпАП є чітка норма, що штраф застосовується до порушників, тільки коли по цих даних немає обміну з іншими реєстрами» - зазначила вона.

«Якщо відкрити статтю 7 закону про «Оберіг», то там цілий набір персональних даних людини. Практично по всім цим даним, включаючи освіту, місце роботи, у нас вже є інтеграція реєстрів.

Тобто, працівник ТЦК спочатку має «сходити» в реєстр, отримати ці дані в реєстрі, якщо їх там немає – лише тоді скласти постанову. Це дуже правильний запобіжник» - зазначила вона.

«Але, дійсно, якщо там необхідні певні дані, наприклад, немає даних про військово-облікову спеціальність, які може внести лише працівник ТЦК, то людина має з’явитися до ТЦК, і оновити ці дані» - підкреслила Черногоренко.

«Тут питань немає, тут буде порушення» - додала вона.

Найближчим часом Міноборони планує вийти з роз’ясненням по кожному типу даних – де є реєстр, а де немає.

Разом з тим, за її словами, «поки що відсоток людського фактору дуже високий, дискреція є, працівник ТЦК вирішує, які людини потрапляють в цей «червоний пул».

«Наприклад, працівник ТЦК зробив всі запити у реєстри і бачить, що два поля є незаповненими, зокрема ВОС – він робить оповіщення, надсилає повістку. Людина не приходить, він бачить, що людина пройшла цю «червону лінію». Отже, коли працівник ТЦК  «посмикав» всі реєстри, викликав людину, лише після цього працівник ТЦК може скласти постанову про адміністративну відповідальність» - пояснила заступниця міністра.

Крім того, в інтерв’ю вона зазначила, що мета роботи полягає у тому, щоб Резерв+ став «онлайн-ТЦК».

За її словами, виправляти неправильні дані про прізвище можна буде онлайн через застосунок. Це відбувається шляхом запиту до Демографічного реєстру, де вказані вірні дані.

«Наразі ми вже реалізували це з податковим кодом» - вказала вона.

Також у Міноборони зараз працюють над тим, щоб завантажити в «Оберіг» всі дані про бронювання.

Крім того, за її словами, паперова особа справа військовослужбовця буде повністю в електронному вигляді, і буде використовуватися для надання всіх соціальних послуг

«Ми хочемо перейти до проактивних послуг, і не чекаючи заявку, розуміючи статус, відразу нараховувати кошти, на які людина має право» - підкреслила заступниця.

Крім того, незабаром знов буде підніматися питання про прийняття закону про реєстр військовослужбовців.
В інтерв’ю Черногоренко також розповіла трохи про себе. Так, раніше вона була проектним менеджером «ковідного» сертифікату. Крім того, вона була однією з кількох людей у команді Мінцифри, які вірили, що повномасштабне вторгнення буде.

«Я думала про те, що це буде, ще за 1,5 роки до того, як це сталося» - зазначила вона.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Аліна Павловська
    Аліна Павловська
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Валентин Шроль
    Валентин Шроль
    суддя Київського апеляційного суду
  • Сергій Колоколов
    Сергій Колоколов
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Олег Гончарук
    Олег Гончарук
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Катерина Васильєва
    Катерина Васильєва
    суддя Святошинського районного суду міста Києва