Суддів, які системно зривають вибори голів судів, а також завчасно тікають зі з’їзду суддів, зможуть притягати до відповідальності

08:20, 10 вересня 2024
Оновлена редакція Кодексу суддівської етики дає можливість притягати до дисциплінарної відповідальності суддів, які зневажливо ставляться до суддівського самоврядування.
Суддів, які системно зривають вибори голів судів, а також завчасно тікають зі з’їзду суддів, зможуть притягати до відповідальності
Джерело фото - Судова влада
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Нова редакція Кодексу суддівської етики надасть можливість притягати до дисциплінарної відповідальності суддів, які зневажливо ставляться до суддівського самоврядування.

Оновлена редакція Кодексу суддівської етики, яка була презентована 9 вересня, містить нову статтю за номером 17, яка сформульована наступним чином:

«Суддя сумлінно та відповідально виконує професійні обов’язки, не пов’язані зі здійсненням правосуддя, в тому числі щодо участі у суддівському самоврядуванні».

Необхідність внесення у Кодекс суддівської етики зазначеної норми обумовлена численними проблемами, з якими стикається суддівське самоврядування в Україні.

Наприклад, розповсюдженою є проблема, коли в деяких судах тривалий час колективи суддів не можуть обрати голів судів. У непоодиноких випадках це пов’язано з тим, що деякі судді просто ігнорують вибори голів судів.

Також достатньо розповсюдженою є проблема, коли делегати, обрані на з’їзд суддів, з невідомих причин не приїжджають на з’їзд або покидають з’їзд суддів завчасно, тобто до офіційного завершення роботи з’їзду, через що на з’їздах суддів час від часу виникають проблеми з кворумом.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» детально повідомляла про нові положення Кодексу суддівської етики.

12 вересня зміни до Кодексу суддівської етики розгляне на своєму засіданні Рада суддів України.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Белоконна
    Інна Белоконна
    суддя Оболонського районного суду міста Києва
  • Валерій Саєнко
    Валерій Саєнко
    начальник управління Верховного Суду
  • Володимир Барчук
    Володимир Барчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду