Як розрахувати вартість правової допомоги в цивільному процесі

13:31, 15 червня 2017
Парламентарії пропонують позивачеві в цивільному процесі забезпечувати позов сумою, достатньою для погашення витрат відповідача на правову допомогу.
Як розрахувати вартість правової допомоги в цивільному процесі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Черговим і, можливо, одним з вирішальних етапів судової реформи має стати прийняття змін до процесуальних кодексів. Проект документів розроблений Радою з питань судової реформи при Адміністрації Президента України і зареєстрований в парламенті під №6232. Серед великої кількості нововведень, пропонованих розробниками тексту, фахівці в галузі цивільного права зазначають норму, що дозволяє суду зобов'язати позивача забезпечити свій позов у сумі, достатній для погашення судових витрат, понесених відповідачем, в т. ч. і на правову допомогу. При цьому суму витрат повинен обґрунтувати сам відповідач.

Про те, як розрахувати вартість правової допомоги, з огляду на різницю в розмірі адвокатських гонорарів, редакція запитала у голови Апеляційного суду Харківської області Антоніни Колтунової.

Відповідно до ч. 5 ст. 136 проекту, як каже суддя, сума забезпечення витрат на професійну правову допомогу визначається судом з урахуванням приписів ч. 4 ст. 138, ч. 7 ст. 140 і ч. 3 ст. 142, а також її (суми) документального обґрунтування.

Очевидно, що максимальний розмір оплати правової допомоги, який може бути депонований з метою запобігання зловживання позовом, не може бути більшим за ціну позову, а його розрахунок повинен обґрунтувати відповідач допустимими та належними доказами, що передбачено ч. 3 ст. 84, п. 8 ч. 3 ст. 178 проекту.

У ст. 138 проекту визначені загальні правила відшкодування витрат на професійну правову допомогу, які, на наш погляд, також повинні враховуватися при вирішенні питання про депонування цих витрат у разі зловживання правом на позов. Зокрема, для цих цілей враховується розмір витрат на правову допомогу адвоката, в т. ч. гонорар за представництво в суді і іншу допомогу, пов'язану зі справою, включаючи підготовку до його розгляду, збір доказів та ін. Також враховується вартість послуг помічника адвоката. Сума визначається згідно з умовами договору про надання правової допомоги на підставі відповідних доказів щодо наданих послуг, виконаних робіт і їх вартості.

Для визначення розміру витрат на правову допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, і здійснених ним витрат, необхідних для надання правової допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката повинен бути сумірний зі:

  • складністю справи і виконаними адвокатом роботами (наданими послугами);
  • часом, витраченим адвокатом на виконання робіт;
  • обсягом наданих робіт;
  • ціною позову і (або) значенням справи для сторони, в т. ч. впливом вирішення справи на репутацію особи або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог ч. 4 ст. 138 проекту, суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правову допомогу, що підлягають розподілу між сторонами. Обов'язок доведення невідповідності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правової допомоги.

З текстом проекту можна ознайомитися за посиланням.

 

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді