Вищий адмінсуд пояснив, чому відмовився розблокувати «Вконтакте»

13:45, 22 червня 2017
ВАСУ оприлюднив мотивувальну частину рішення у справі про скасування Указу Президента про заборону в Україні соцмереж "ВКонтакті" і "Однокласники".
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Про це пише «Я і закон».

Нагадаємо, що позивач поскаржився на те, що Указ Президента про застосування санкцій порушує його права на свободу вираження поглядів відповідно до ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основних свобод та на свободу доступу до інформації.

Вищий адмінсуд у своєму рішенні вказав, що не бачить порушення прав позивача, відмовивши в задоволенні позовних вимог.

ВАСУ мотивував свою відмову тим, що оскаржити Указ Президента про введення санкцій можуть тільки визначені в цьому Указі особи або представники таких осіб, а оскільки позивач не є власником сайту, інтернет-провайдером або безпосередньо представником юридичних осіб, до яких Указом застосовані санкції, то цей указ не породжує для нього і права на захист.

Крім цього, ВАСУ в своєму рішенні зазначив, що в цьому випадку спірним є не користування мережею в цілому, а лише заборона інтернет-провайдерам на певний період здійснювати надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до ресурсів певних сервісів, який в свою чергу не створює перешкоди для користування будь-якими іншими сервісами. Законодавець передбачив певною мірою можливість обмеження права на інформацію, одночасно жодним чином не обмежуючи право вибору форм і джерел одержання інформації.

Заборона провайдерам надавати послуги з доступу до певних ресурсів (джерелами) не повинен ототожнюватися з обмеженням права на інформацію як таким, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів.

Спірним Указом позивач обмежений у виборі форм і джерел одержання інформації.

«Окремі перешкоди, які можуть виникнути в процесі використання ресурсів сервісів «Мail.ru» і соціально-орієнтованих ресурсів «Вконтакті» і «Однокласники», не обмежують права громадян на використання цих ресурсів, а викликані виключно необхідністю створення негативних наслідків для осіб, в щодо яких застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції)», — йдеться в рішенні суду.

Нагадаємо, 15 травня президент Петро Порошенко підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти ряду російських компаній, серед яких: «Аерофлот», соціальні мережі «Вконтакте» і «Однокласники», компанія «Яндекс» та ін.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду