ВРП дала згоду на тримання під вартою колишньої донецької судді

13:10, 2 листопада 2017
Однак Вища рада правосуддя вказала на факт порушення гарантій незалежності судді.
ВРП дала згоду на тримання під вартою колишньої донецької судді
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища рада правосуддя розглянула подання заступника генерального прокурора — головного військового прокурора Анатолія Матіоса про отримання згоди на тримання судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Наталії Анісімової під вартою.

Представники Генпрокуратури необхідну згоду отримали, проте члени ВРП попутно відзначили, що відповідно до ст. 129 Конституції України, ст. 49 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а також ст. 58 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», без згоди ВРП суддю не тільки не можуть утримувати під вартою, а й затримувати.

Представників відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення в кримінальних провадженнях Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України запитали, що їм завадило вчасно з таким же поданням звернутися в ВРП для отримання згоди на затримання Наталії Анісімової.

Начальник відділу Головної військової прокуратури Максим Крим пояснив все характером злочину, побоюванням втрати необхідних доказів і можливості затримання всіх співучасників злочину в результаті небажаного розголосу.

Прокурорам нагадали, що існує можливість проведення закритого засідання ВРП.

Нагадаємо, що Наталія Анісімова з 2000 року обіймала посаду судді Кіровського районного суду міста Донецька. Указом Президента України від 22.08.2016 року вона була переведена на посаду судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області.

31 жовтня 2017 року Генеральна прокуратура провела у Анісімової обшук і після цього затримала суддю згідно з положеннями ст. 482 Кримінального процесуального кодексу України, а також п. 2 ч. 2 ст. 49 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Було повідомлено, що у судді виявили та вилучили гербову печатку і штамп Кіровського райсуду Донецька.

Слідство має свідоцтва, що учасники організованої злочинної групи, куди входила суддя, учасники терористичної організації «ДНР», а також інші особи протягом 2015-2017 рр. підробляли рішення Кіровського райсуду м. Донецька від імені колишніх суддів цього суду. Неіснуючими судовими рішеннями вносилися зміни в дані про власників квартир, що знаходяться на території непідконтрольної Україні частини Донецької області.

Підроблені рішення суду потім надавалися реєстраторам, які переоформляли об'єкти нерухомості на підставних осіб, після чого ними розпоряджалися учасники терористичної організації «ДНР». Безперешкодність протиправної діяльності зазначеної організованої групи на тимчасово окупованій території Донецької області забезпечував так званий «заступник міністра внутрішніх справ ДНР».

За даними відомства, слідством вже отримані докази протиправного заволодіння 26 квартирами на тимчасово окупованій території Донецької області.

Представники прокуратури також повідомили, що, згідно з виявленою в телефоні судді Наталії Анісімової смс-перепискою, найближчим часом готувалися чергові захоплення чужої власності.

Таким чином, прокуратура вважає, що затримання судді відбулося під час планування нею злочину. Ці дії не виходять за рамки згаданих ст. 129 Конституції України, ст. 49 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а також ст. 58 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Автор:
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду