ОАСК повідомив ситуацію зі справлянням судового збору та фінансуванням судової влади

20:02, 6 липня 2022
ОАСК повідомив ситуацію зі справлянням судового збору та фінансуванням судової влади
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

ОАСК повідомив, що у першому півріччі 2022 року обсяг судового збору, сплаченого до спеціального фонду Державного бюджету України за подання позовних заяв до Окружного адміністративного суду міста Києва та за видачу процесуальних документів зменшився у 2,3 рази у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року. Про це свідчать дані, отримані відділом судової статистики ОАСК.

«Зокрема, протягом січня-червня 2022 року до спецфонду Держбюджету було фактично сплачено 15,5 млн. грн., в той час як за 6 перших місяців 2021 року ця сума становила 37 млн. грн.

Про погіршення ситуації у частині надходжень до спеціального фонду Державного бюджету від сплати судового збору ще у квітні повідомляв керівник Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков. За його словами, при плані надходжень у березні 2022 року на рівні 250 млн грн,  фактично надійшло у 5 разів менше - лише 55,8 млн гривень. Тобто, тільки за один місяць судова влада недоотримала 194,3 млн грн фінансових ресурсів.

Наразі, не зважаючи на поступове збільшення звернень до суду, ситуація із справлянням судового збору досі залишається складною. Це спричинює дефіцит коштів для забезпечення фінансування судової влади, призводить до суттєвого зниження рівня заробітних плат та скорочення поточних видатків для здійснення судочинства, а саме - поштових відправлень, утримання приміщень, оргтехніки, інформаційних систем тощо. Без вжиття відповідальними органами заходів для належного фінансування судів є загроза здійсненню правосуддя в Україні, чого не можна допустити, особливо, в умовах воєнного часу», — повідомили у ОАСК.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області