Емодзі може розцінюватись як наклеп, — Верховний суд Італії

10:33, 30 січня 2023
Суд постановив, що емодзі, які використовуються під час електронного листування, можуть бути підставою для позову про наклеп.
Емодзі може розцінюватись як наклеп, — Верховний суд Італії
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Касаційний суд Італії постановив, що емодзі, які використовуються під час електронного листування, можуть бути підставою для позову про наклеп. Про це повідомляє «Європейська правда» із посилання на рішення суду.

Таке рішення Касаційний суд Італії ухвалив за скаргою жителя північного міста Луїно. Обговорення ним проблем дорожнього руху у Facebook завершилася тим, що інший користувач висміяв його поганий зір, супроводжуючи коментар серією емодзі з обличчям, що сміється.

Суд першої інстанції міста Варезе визнав автора образливого допису винним у наклепі, оштрафував його на 800 євро і зобов'язав виплатити 2000 євро компенсації позивачу – місцевому бізнесменові.

Згодом вирок був скасований апеляційним судом у Мілані, який постановив, що суперечка справді містила образливу лексику, але злочином не є. Адвокати відповідача стверджували, що «дефект зору не применшує цінності людини», а поведінка їхнього клієнта просто «показала його в поганому світлі».

Тепер Касаційний суд ухвалив, що емодзі в дописі все ж мають наклепницький зміст, оскільки в цьому випадку йшлось про завдання шкоди репутації в очах інших. Справу відправили до суду нижчої інстанції, де мають наново оцінити вартість заподіяної шкоди.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді