Суд захистив права вагітної жінки, яка не отримала медичну допомогу в повному обсязі

18:14, 11 серпня 2022
Позивачка просила стягнути з пологового будинку грошові кошти в загальній сумі 53 846 грн.
Суд захистив права вагітної жінки, яка не отримала медичну допомогу в повному обсязі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Позивачка звернулась до Оболонського районного суду міста Києва із позовом, у якому просила стягнути з пологового будинку грошові кошти в загальній сумі 53 846 грн. Позов обґрунтувала тим, що вказані кошти вона сплатила відповідачу за супроводження її вагітності, а також за проведення медичного дослідження, але відповідач послуг їй не надав та після 24.02.2022 року взагалі зупинив роботу, внаслідок чого вона залишилась без медичного спостереження. Про це повідомляє пресслужба цього суду.

Відповідач позов не визнав, але пояснив, що дійсно вимушено зупинив роботу у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України, та просив суд врахувати такі форс-мажорні обставини. Стверджував, що надав позивачці частково медичну допомогу на суму 17630 грн.

Рішенням Оболонського районного суду міста Києва від 4 серпня 2022 року позов задоволено частково, стягнуто на користь позивачки грошову суму 52046,00 грн за виключенням суми страхового платежу за договором добровільного страхування фізичної особи.

При прийнятті вказаного рішення суд виходив із того, що позивачкою було доведено укладення між сторонами договору про надання медичних послуг і оплату таких послуг у повному обсязі. Також знайшло своє підтвердження невиконання відповідачем умов договору та ненадання відповідних послуг на користь позивачки.

Суд зазначив, що відповідач не надав доказів, які би підтверджували часткове виконання ним умов договору на суму 17630,00 грн. Суд погодився, що невиконання умов договору могло бути наслідком поважних та навіть об'єктивних причин, які визнані форс-мажорними обставинами. Проте суд дійшов висновку, що наявність таких обставин звільняє лише від відповідальності за невиконання зобов'язань, але не звільняє від виконання самого зобов'язання та наслідків його припинення.

У зв'язку з цим суд зробив висновок, що позивачка має право на повернення сплачених грошових коштів за ненадані медичні послуги.

З повним текстом рішення суду можна ознайомитись за посиланням. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси