Постанова КГС ВС щодо наявності правових підстав для зарахування зустрічних однорідних вимог

17:09, 13 серпня 2022
ВС пише, що суди попередніх інстанцій, пославшись, зокрема, на постанову ВС від 22 січня 2021 року у справі № 910/11116/19, водночас не врахували викладеного в ній правового висновку стосовно безспірності заборгованості.
Постанова КГС ВС щодо наявності правових підстав для зарахування зустрічних однорідних вимог
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду переглянув судові рішення у справі № 922/1690/21 про стягнення суми заборгованості, яка виникла внаслідок неналежного виконання умов договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ. Про це повідомляє Верховний Суд.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, позов задоволено. Рішення судів обґрунтовані тим, що відповідач узяті на себе зобов’язання не виконав, а грошові кошти за договором купівлі-продажу частки у статутному капіталі в передбачений договором строк не сплатив.

Однак ВС визнав, що доводи скаржника у справі щодо неврахування правових висновків, викладених у постановах ВС, а також щодо ненадання оцінки скаржника в частині зарахування зустрічних однорідних вимог та надання оцінки всім обставинам і доводам сторін знайшли своє підтвердження під час касаційного провадження. Тому ВС скасував судові рішення попередніх інстанцій, а справу передав на новий розгляд до місцевого господарського суду.

Так, з огляду на те, що правові висновки щодо застосування норми матеріального права, яка регулює спірні правовідносини в цій справі – ст. 601 ЦК України, викладено в постановах ВС від 22 січня 2021 року у справі № 910/11116/19, від 8 липня 2021 року у справі № 911/618/20, від 15 січня 2020 року у справі № 305/2082/14-ц, від 2 липня 2019 року у справі № 916/3006/17, колегія суддів зазначає, що їх треба враховувати при вирішенні цього спору.

Суди попередніх інстанцій, пославшись, зокрема, на постанову ВС від 22 січня 2021 року у справі № 910/11116/19, водночас не врахували викладеного в ній правового висновку стосовно безспірності заборгованості. У зв’язку із цим висновки судів попередніх інстанцій не узгоджуються з правовою позицією ВС.

З повним текстом постанови КГС ВС від 9 червня 2022 року у справі № 922/1690/21 можна ознайомитися за посиланням.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва