Юрисдикція спорів про захист соціальних прав, в яких позовні вимоги заявлені до іноземної держави: постанова ВП ВС

15:18, 6 жовтня 2022
Позовні вимоги щодо зобов’язання органу влади іноземної держави призначити і виплатити відповідні види пенсій та інші соціальні виплати, пільги, компенсації тощо не підлягають розгляду як за правилами адміністративного судочинства, так і українськими судами взагалі.
Юрисдикція спорів про захист соціальних прав, в яких позовні вимоги заявлені до іноземної  держави: постанова ВП ВС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

ВП ВС в постанові від 15.09.2022 по справі № 990/80/22 зазначила що,  такі спори не мають публічно-правового характеру, а позовні вимоги не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства, оскільки орган державної влади іноземної держави не є суб`єктом владних повноважень у розумінні КАС України, не здійснює щодо позивача публічно-владних управлінських функцій у сфері соціального забезпечення за законодавством України і не може бути відповідачем в порядку адміністративного судочинства у справі, предмет якої, зокрема, стосується призначення і виплати відповідних пенсій та інших соціальних виплат, пільг, компенсацій тощо.

Установлення іноземною державою порядку й умов соціального захисту є її суверенною функцією і суди України не можуть підміняти органи влади такої іноземної держави у питаннях призначення і виплати пенсій та інших видів соціального забезпечення, відповідно і компетенція щодо вирішення спорів, які виникають із цих правовідносин, належить судам такої іноземної держави.

Велика Палата Верховного Суду вважає, що відсутність у позивача юридичної можливості звернутися в суді України до органу влади іноземної держави як суб`єкта владних повноважень за захистом соціальних прав, зокрема про призначення і виплату пенсій та інших видів соціального забезпечення є легітимним обмеженням, покликаним забезпечити юридичну визначеність у застосуванні норм процесуального права. Таке обмеження за предметно-суб`єктним критерієм не шкодить суті права на доступ до суду та є пропорційним означеній меті.

Отже, позовні вимоги щодо зобов`язання органу влади іноземної держави призначити і виплатити відповідні види пенсій та інші соціальні виплати, пільги, компенсації тощо не підлягають розгляду як за правилами адміністративного судочинства, так і українськими судами взагалі.

З постановою ВП ВС по справі №  990/80/22 від 15 вересня 2022 року можна ознайомитись за посиланням.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва